Toiletten

Fons Nijpels 28 dec 2022

Er is een discussie en ontwikkeling gaande ten aanzien van openbare toiletten. Het gaat over unisex, gender, zittend plassen, beschikbaarheid, en nog zo het een en ander. Met name de dames en de LHBTG+  gemeenschap willen veranderingen.

Een punt hebben ze zeker, waar het betreft de dameswc’s in theaters en dergelijke, want in de pauze staat daar altijd een lange rij, terwijl de heren vrij spel hebben. Er is dus veel voor te zeggen om dergelijke ongelijkheden aan te pakken. En uiteindelijk is het nog altijd van koning, keizer admiraal, ze moeten allemaal…

Maar als de dames wat te wensen hebben, heb ik dat als man ook. En dat is het grote gebrek aan urinoirs. Bijna overal zijn er alleen maar zit-toiletten en dat betekent dus: of staande plassen en spetteren, of gaan zitten en volkomen overbodig de broeken laten zakken. Tijdrovend en lastig, en vaak hou je door de natte vloer er ook nog een natte broek aan over. En de hele procedure houdt de ruimte onnodig lang bezet.

Alle keuzemogelijkheden

Ik vind dus dat elke toiletruimte, ook in de privéwoningen, moet worden voorzien van een dubbele installatie voor zowel zittend de boodschap doen, ofwel staande. Daar kunnen de dames en de actievoerenden toch geen bezwaar tegen hebben? Want dat biedt alle keuzemogelijkheden die er maar zijn. En we zullen allemaal snel gewend raken aan te kijken tegen de achterkanten van staande plassende mannen, en zich voor de spiegels opmakende personen van alle sexe varieteiten die er maar zijn.

En nu we het dan toch over toiletten hebben, moet me nog iets van het hart. In vele buitenlanden zijn de zittoiletten voorzien van een kraantje waarmee de bilspleet na het doen van de grote boodschap heerlijk opgefrist kan worden. Geweldig! Waarom hebben wij dat niet? Moet verplicht worden! Veel toiletruimten zijn ook voorzien van een energieslurpende handdroogmachine, waarmee de vaak gekoelde ruimten met hete lucht wordt volgeblazen. Hoe energieverspillend is dat wel niet? En dan maken ze ook nog een takke-herrie alsof er een vliegtuig opstijgt. Weg met die dingen! En dan heb je ook nog van die energiezuinige toiletruimten waar het licht automatisch aangaat. Maar ook weer uit als je daar te lang zittend verblijft. En dat is dan niet altijd te verhelpen met even zwaaien. In het Rotterdamse Lantaarn/Venster-theater moest ik met de broek omlaag de deur opendoen om weer licht in de duisternis te krijgen.

Energieverspilling

O, en dan nog iets: er is blijkbaar ook een wedstrijd gaande om de kranen technisch te perfectioneren met behulp van electronica. Je weet langzamerhand niet meer waar je je handen moet laten om het water in beweging te krijgen, want waar de sensor zit is onduidelijk. Of je de handgreep nou op en neer, of juist heen en weer moet bewegen. Draaien is bijna uitgestorven. En dan staan veel moderne kranen ook nog op standje warm water leveren, wat natuurlijk ook weer een energieverspilling van jewelste is. Blijkbaar is de loodgietersbranche met een inhaalslag bezig, want het wordt steeds gekker en dus ook steeds duurder. En dat is natuurlijk behoorlijk omzet- en winstverhogend. Ze hebben dat vast afgekeken van de autobranche, want nieuwe auto’s zijn ook toenemend alleen te krijgen met een reeks van snufjes, waarbij je het om het allemaal onder controle te kunnen krijgen eerst een cursus moet doorlopen, als je al geïnteresseerd bent in het gebruik van al die slimme snufjes. Maar je betaalt er wel voor.

Maar al te vaak wordt de basisregel KISS door ontwerpers genegeerd. En dat betekent: KEEP IT SIMPLE STUPID!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.