Vivi

Hans van de Wiel 18 nov 2022

De stralende jongedame op deze foto is mijn zusje Vivi. Ze is vorige week op 44-jarige leeftijd, volkomen onverwacht, overleden als gevolg van een noodlottig medisch ongeval.

Als nierpatiënt is haar dialyse-shunt bijna twintig jaar letterlijk haar levensader geweest. Door een niet te stelpen wond in de shunt heeft zij in korte tijd zoveel bloed verloren dat ze niet te redden was. Ik deel dit verhaal vooral omdat ik heel erg trots op haar ben, maar ook om aandacht te vragen voor de impact van een nieraandoening en de symboliek die van de foto uitgaat. Dat is gisteren tijdens haar uitvaart als volgt verwoord:

Deze unieke foto is rond de eeuwwisseling gemaakt tijdens één van onze steden-/ sportreizen. We hebben veel mooie plaatsen en evenementen bezocht waar we samen onvergetelijke herinneringen hebben gemaakt.

Exemplarisch

Zo ook in Rome, waar we bij een bezoek aan het Colosseum bij toeval Gorbatsjov en zijn entourage met beveiligers tegen het lijf liepen. De manier waarop ons Vief omging met die situatie is exemplarisch voor hoe onbevangen ze in het leven stond.

Instinctief riep ze al zwaaiend van grote afstand ‘hé Gorbatsjov’ en stapte zonder enige twijfel of schroom recht op hem af. De eerste reflex van de bewaking was om in te grijpen en haar tegen te houden, maar Gorbatsjov gaf met een handgebaar aan dat ze door mocht lopen waarna ik deze bijzondere foto kon maken. De oprechtheid en goedheid die ze altijd uitstraalde waren voor iedereen overduidelijk. Zo ook voor Gorbatsjov.

Door het huidige wereldbeeld en het recente overlijden van Gorbatsjov is deze foto de afgelopen maanden regelmatig besproken door ons Vief. De foto had sinds kort ook een speciaal plekje in haar appartement gekregen. Nu, hoe oneerlijk ook, mijn lieve zusje is gestorven, wordt de boodschap van de foto nog veel krachtiger wat mij betreft. Waar Gorbatsjov stond voor openheid en wereldvrede, had ons Vief de gave om tomeloze positiviteit en optimisme uit te dragen. Voor mij en vanaf vandaag hopelijk ook voor jullie, schuilt in deze foto hoeveel mooier de wereld kan zijn met betere intenties. Ik ga mijn best doen om Vivi te laten voortleven door aan de hand van deze foto haar inspirerende levensopvatting te delen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.