Broodje aap

Bregje van Weezel 3 nov 2022

In Zuid-Afrika kon de acteerles van onze dochter niet doorgaan, omdat een baviaan de studio gesloopt had. Broodje aap-verhaal?

Helaas niet. De laatste tijd bivakkeren grote groepen bavianen steeds dichter bij de bewoonde wereld. Met alle gevolgen van dien. Deze apen hebben een alles overheersende eetlust gecombineerd met een super functionerend reukorgaan. Een gesloten hek, deur of raam houdt ze echt niet tegen. Eenmaal binnen hebben ze de gewoonte om er een enorme bende van te maken. Keukenkasjes worden geplunderd en vuilnisbakken worden door het huis geslingerd. En deze alleseters maken ook nog eens ruzie met alles wat hun pad kruist. Niet geheel zonder risico met die hoektanden ter grootte van een luipaard van ze.

Je kan je dan ook voorstellen, dat niemand op deze gasten zit te wachten. Denk je. Maar dan ken je de Zuid-Afrikanen nog niet. Daar zitten enorme dierenliefhebbers tussen. Een groep vrijwilligers heeft zich opgeworpen om the new kids on the block te beschermen. Met van die fluorescerende hesjes staan ze nu langs de weg te klaarover-en. Zodat groot én klein veilig over kan steken. Daarnaast ze hebben een fikse beloning uitgeloofd voor de gouden tip, die leidt naar het wapen waarmee een vrouwtjes baviaan onlangs is beschoten. De plaats delict is bekend. Onduidelijk is wel welke bewoner geschoten heeft en uiteindelijk de aap vermoord heeft.  Ze is namelijk aan die schotwonden overleden. En dat nemen de vrijwilligers niet licht op.

Team baviaan

Ikzelf ben geen lid van het team baviaan. Wij hebben ooit ‘n mannetje in de auto gehad. Samen met onze kinderen. Terwijl wij naast de auto stonden. Geen ideale situatie. De kinderen zaten in de auto omdat wij dachten dat hij op hen afkwam en wij ze, als goede ouders zijnde, in veiligheid wilden brengen. Dat pakte anders uit. Baviaan én kinderen krijsen. Tot dat we de achterklep openden en hij vluchtte. Met het zakjes koekjes in z’n hand. Daar was het dus om te doen. De kinderen weten nu exact hoe groot de tanden van dichtbij zijn. En zij dringen er tot de dag van vandaag op aan, om de ramen alsjeblieft gesloten te houden wanneer we een groep naderen.

Gelukkig zijn de bavianen met dank aan hun begeleiders duidelijk zichtbaar en kunnen ze veilig oversteken, voordat ze de woonwijk in gaan om te plunderen.  Voor brutale apen veel uitdagender, dan die saaie bossen, steppen of savannes toch?!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.