Mogelijkheden in de wooncrisis?

Willem Schilder 3 nov 2022

De betaalbaarheid van woningen, vooral voor starters, is al lange tijd een hot item. De aanhoudende woningkrapte, de sterk gestegen woningprijzen en als klap op de vuurpijl de hypotheekrentes die in korte tijd zijn verdriedubbeld, zorgen de laatste maanden voor toenemend (on-)rust op de woningmarkt.

Dit werd duidelijk merkbaar eind april van dit jaar met een kanteling van de woningmarkt als gevolg. Eerst nog subtiel maar in ontwikkelingen daarna duidelijk zichtbaar, mede door de gierende inflatie mede als gevolg van de energieprijzen.

Veel kandidaat-kopers zetten hun zoektocht even on hold, terwijl verkopers nog snel van hun woning te koop zetten met het idee nog een goede prijs voor hun woning te krijgen. Door de verminderde vraag en een verruiming in het aanbod kwamen prijzen onder druk te staan.

Goed moment

Fast forward naar oktober 2022 kunnen we stellen dat het kantelpunt nu achter ons ligt. De hypotheekrentes zijn redelijk stabiel, licht stijgend, de markt heeft de stijging van de hypotheekrentes al behoorlijk in geprijsd. Er heeft dus een prijscorrectie plaatsgevonden en het aanbod is ruimer. Eigenlijk dus een goed moment om iets te kopen!

Het sentiment is echter momenteel vrij negatief. Mensen lijken een pas op de plaats te maken uit angst en onzekerheid over waar de huidige woningmarkt en economie naartoe gaat. De signalen om ons heen versterken dit gevoel nog meer.

Veel woningzoekers, in Amsterdam zijn dat vooral de zogenaamde expats, shiften hun focus van een potentiële koopwoning naar een huurwoning, zij willen flexibel blijven. Waar een makelaarskantoor, in de Watergraafsmeer gevestigd, tot voor kort 70 procent van zijn woningportefeuille aan expats verkocht is dit percentage dramatisch teruggelopen. Verkopers op hun beurt zijn bang dat ze hun huis niet meer kwijtraken.

Extreem overbieden voorbij

Het is echter allemaal niet zo somber als het lijkt. Verkopers kunnen hun huis ook in de huidige markt (goed) verkopen mits zij hun verwachtingen bijschaven. Het extreem overbieden van een paar maanden geleden is voorbij, maar alsnog kunnen zij met de huidige woningprijzen op een meeropbrengst voor hun woning rekenen.

Voor kopers is er ook licht aan het einde van de tunnel. De rentes mogen dan fors gestegen zijn ten opzichte van een paar maanden geleden, maar als je de nieuwe rente afzet tegenover de huidige, hoge inflatie, dan is die stijging niet eens zo zwaar als het lijkt. En… een hogere rente brengt, vooral voor doorstromers, juist ook veel kansen met zich mee. De rente heeft namelijk veel invloed op het aanbod waardoor de prijzen onder druk komen te staan. We zien dan ook dat de huisprijzen significant gedaald zijn in het laatste kwartaal (Q3-2022) terwijl het aanbod is toegenomen. Er zijn zelfs 8,2 procent minder woningen verkocht ten opzichte van een jaar eerder. Er is dus meer keus dan voorheen. Een meer competitieve markt zorgt ervoor dat er weer meer ruimte is om te onderhandelen en om een woning te vinden die echt bij je past. Daarmee is het momenteel misschien wel het beste moment in lange tijd om op zoek te gaan naar je droomwoning.

Kortom, als je in de mogelijk bent om te lenen, is dit het moment om gebruik te maken van de kansen die zich op de woningmarkt voordoen!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.