Kabinet houd je aan jullie eigen toezegging

Shiva de Winter 21 nov 2022

Het lijkt zo lang geleden, dat het kabinet zich vol in wilde gaan zetten voor mensen met een motorische, auditieve, visuele of verstandelijke beperking. Ze zullen het beleid er zo op inrichten dat iedereen de kans krijgt of moet kunnen krijgen te sporten en te bewegen.

Nu, ruim zeven maanden verder, lijken deze woorden als sneeuw voor de zon verdwenen. Een groot deel van deze mensen is zeer gebaat bij therapeutisch zwemmen of sporten in water, warm water wel te verstaan.

De energiecrisis houdt goed huis in ons land en er wordt koortsachtig bezuinigd op de verkeerde zaken. De hoogte van de water- of de boventemperatuur naar beneden, douches koud of helemaal uit en voor kleine (zorg) baden sluiten. Deze zorgbaden zijn meestal gelegen op de terreinen van zorgcentra voor ouderen of bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking.

Soms de enige mogelijkheid

De kracht van zo’n zwembad is dat het de bewoners de soms enige, mogelijkheid biedt om te kunnen zwemmen of bewegen in water. Juist deze baden dreigen, door de voorrang te stellen van kosten boven baten, hun deuren per direct of binnenkort te moeten sluiten. Dit staat haaks op de toezegging van minister Conny Helder. „Iedereen die wil sporten moet ook kunnen sporten en bewegen.” Aldus de minister.

Met het tempo waarin zorgbaden nu verdwijnen heeft direct nog maar een kleine groep zorgbehoevende mensen beschikking over zwemwater. Een zorgwekkende ontwikkeling. Dus kabinet, wakker worden! Jullie toezegging, jullie taak en zorg, dus jullie zijn aan zet.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.