Money money honey

Claude Aendenboom 4 okt 2022

Onlangs belde een bankbediende mij met het verzoek om m’n identiteitskaart door haar te laten scannen. Een vrouwenstem sprak door mijn voicemail: „Dat is hoogstnodig mijnheer Aendenboom. Kan u overmorgen rond 14.00 uur langskomen in het kantoor? Met vriendelijke groet, Maya!”

Ik was lichtjes wantrouwig, wellicht omdat ik al eens flink misleid ben geweest in een ver verleden. Een te hardwerkende employé smeerde mij ooit een heel risicovolle belegging aan. Maar mijn vriendin Sophie stimuleerde mij. Ondanks onze beperkte kennis rond het bankwezen reden we vandaag naar de afspraak.

De betreffende bediende liet ons binnen en ik dacht meteen ‘oei, wat een gewiekste dame, we kunnen beter alert blijven’.

En ja, vanachter het dubbel glas toverde ze op haar gezicht de mooiste giftige glimlach tevoorschijn: „Dag mijnheer Aendenboom, is het voor je identiteitskaart? Ik ga die direct scannen.” Ze liep met snelle pas naar een andere ruimte.

Honingzoet

Toen ze weer voor ons kwam zitten, kwebbelde haar vrolijke stem routinematig verder: „Zo mijnheer, het scannen hebben we achter de rug. Maar voor u weer vertrekt heb ik nog een vraagje. Kent u onze allernieuwste belegging al?” Met geïrriteerde blik keek ik naar Sophie: „Daar gaan we weer, had ik het je niet gezegd?”

Met honingzoete woorden moést en zou Maya de bezige bij vandaag een prooi vangen. Aan de muur hing een groot tv-scherm waarop ze enkele beursgrafieken zou tonen. Ze klikte op de remote control maar er verscheen geen beeld. Ze drukte op alle toetsen maar niks hielp. Ze probeerde nog eens en nog een keer. En toen… was plots het hele beeldschermsysteem geblokkeerd. Maya begon nerveus te zoemen: „Sorry mijnheer Aendenboom, er is een panne opgetreden.”

Oef, Sophie en ik veerden recht om haar de hand te schudden, we wilden dit wespennest immers snel ontvluchten.

Toen we weer naar huis reden, was er in de auto een grote stilte hoorbaar. Ik zette de radio aan. Toevallig een song van ABBA. Sophie zong uit volle borst sarcastisch mee: Money money honey.

My sweet girl lachte mij gewoon uit. Ik voelde mij alsnog gebeten…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.