Nora de Borchgrave

Claude Aendenboom 11 aug 2022

Mijn nichtje Nora de Borchgrave is onlangs 24 geworden. Zij is afgestudeerd als communicatiewetenschapper en werkt reeds twee jaar bij een middelgroot bedrijf.

Mijn nichtje en haar vriend huren een appartementje niet al te ver van de luchthaven. Zo kunnen zij snel en gemakkelijk met vakantie vertrekken. Deze zomer vliegen de tortelduifjes naar Colombia.

Noortje is een enorme fan van mijn dichtkunst. Eigenlijk ben ik begonnen te dichten toen zij geboren werd, die mooie lentedag op 9 april, de datum waarop ook dichter Charles Baudelaire ter wereld kwam. Ja, ik ben bijgelovig.

En ik word dat met de minuut meer en meer want bij een Gallimard-biografie over Baudelaire lees ik nu ergens de theaternaam Les Burgraves. Laat dat nu precies de Franse familienaam zijn van Noortjes geliefde.

Chaotisch dichterlijk brein

Ach ja, het zal wel aan mijn chaotisch dichterlijk brein liggen. Maar toen mijn bronstige vader tijdens een skivakantie op mijn jonge blonde moeder joeg en ze een lange passionele nacht hadden beleefd, lazen zij bij het ontbijt onder een stralende zonblauwe hemel allebei de wereldberoemde dichtbundel Les Fleurs du mal. Ook toevallig?

Al een tijdje loop ik met het idee om een familiebedrijf rond mijn teksten op te starten. Met de knowhow van mijn technocratische broer Tom en zijn vlotte zakelijke dochter kan dat zeker lukken. Ik heb vorige zondag een eerste stap gezet: ik nam een foto waarop mijn nichtje poseert met mijn nieuwste Rolling Stones-bundel I wanna be your fan.

„Ach Claude, rijkdom en roem, niks moet alles mag!”, grinnikte Tom tijdens zijn trouwfeest in 1997. Als ik ooit de kans krijg, fluister ik hetzelfde in het oor van de kersverse mevrouw… De Borchgrave.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.