Luxetaks

Kate 24 aug 2022

Extreem lage waterstanden, sproeiverbod, water van de douche opsparen om de wc te spoelen. Heel Nederland, heel Europa gaat gebukt onder hitte en droogte. Er is zelfs sprake van luxetaks op water.

Wat gebeurde er vandaag? De buren die er luidkeels prat op gaan milieubewuster te zijn dan de rest van Nederland, demonstreerden hun superioriteit. Je kent ze van die ‘ik plak me vast’-acties met asfalt en schilderijen. Die helpen ze organiseren, faciliteren.

Ze zijn van het fanatieke slag waar niet mee valt te discussiëren. Dat heeft een andere buurman een tijd terug geprobeerd. Die discussie over een tuinslang leidde bijna tot doodslag — van hem.

Wat gebeurde er vanmorgen? Op de meest tropische dag van de week, werd de tuinslang gepakt. Dat gebeurt meerdere keren per week: de stadstuin moet een uurtje gesproeid.

Gras, hulst, lavendel, bollen moeten groen zijn. In de rest van de tuinen ziet alleen plastic er nog groen uit. Ongeacht welke achtergrond, overtuigingen, nationaliteit: de rest van de buurt begrijpt dat je géén tuin sproeit, als het scheepsvaartverkeer tot stilstand komt vanwege extreme waterstanden.

Doen ze het voor de vogeltjes, insecten, plantjes? Nee, insecten worden geplet. Vogels poepen alles onder en verspreiden griep. Die worden verbannen. Bomen trekken insecten en vogels aan, met als bonus in de herfst overlast van vallende blaadjes. Alleen bepaalde planten zijn welkom: blanke en blauwe bloemen.

Nee, ik ben vanochtend de discussie niet aangegaan. Een paar zomers vóór COVID was er óók droogte met sproeiverbod? Toen sproeiden de buren ‘s nachts. Dan ligt iedereen op één oor, wordt je niet betrapt, geen kans dat je wordt aangesproken op je milieubewuste gedrag.

Alleen werd toen in het donker vergeten de kraan na een uurtje dicht te draaien. De buurt heeft het er onderling nog over: die ochtend dat iedereen glazig in ontbijt tenue tot over z’n enkels in sompige modder en gras stond.

Het duurde even tot de milieubewuste fanatici uit bed getrommeld waren en na heftig ontkennen en dreigen met doodslag, de kraan eindelijk dicht draaiden. Vervolgens duurde het zo’n twee dagen tot het moeras was verdampt.

Die les is niet geleerd. Dat ze weinig milieubewust zijn, praat je ze niet aan het verstand. Je bent het wellicht oneens met mij, maar als boeren en tuinders niet mogen sproeien, vind ik dat dergelijke fanatiek milieubewuste plak-me-aan-het-asfalt lui die hun tuin sproeien, absoluut in aanmerking komen voor een luxetaks op water.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.