De Farmers Positivity Force

Ditger Peters 2 aug 2022

Een groot deel van de boeren laat zich op dit moment meeslepen in een negatieve spiraal. Met acties waardoor een groot deel van de samenleving juist sympathie voor de boeren verliest. Dat is jammer.

Er worden zelfs gevaarlijke situaties gecreëerd op de snelweg door middel van het plaatsen van mesthopen. Ook is er sprake van brandstichting. Dit kan toch anders?

Het had allemaal veel positiever gekund. Waarom is er geen Farmers Positivity Force? Een actiegroep die zich specifiek bezighoudt met de boer in een positief daglicht stellen? Met een organisatie die in iedere regio één boer op ‘vriendendienst’ zet.  Dat als er dan een grote tak op de weg valt, de boer met ‘vriendendienst’ gauw even met de tractor er langs kan.

Automobilist: „Hee, bedankt man!”

Boer: „Geen punt, mien jong! Ik heb d’r gelukkig ut juiste gerei veur!”

Automobilist: „Goh, toch wel sympathiek. Die boeren.”

Het voelt gewoon alsof er een hoop gemiste kansen zijn geweest voor de boer om te laten zien wat je straks allemaal mist mochten ze er niet meer zijn.

Met de trekkert naar de vierdaagse

Eén zo’n gemiste kans was bijvoorbeeld tijdens de Nijmeegse vierdaagse. Daar had je met je trekkert kunnen staan om koude smoothies uit te delen. En dan vertellen dat deze smoothies yoghurt bevatten gemaakt van echte boerderijmelk. Met daarin verse aardbeien, geteeld door de buurman. Daar hadden best een paar wandelaars een slok van genomen tijdens die hittegolf.

Een andere, nog niet gemiste, kans is straks tijdens de gay pride. Hang even gauw een regenboogslinger over je John Deere, schuif je parkeerkaart achter het raampje van de cabine en deel dan gratis huisgemaakte frites uit, vers van het land. Met een kartonnen bordje erbij: ‘Pride Snappen Wij Heel Goed’.

De FPF zou zelfs tijdens Dance Valley een kraampje neer kunnen zetten. Met bier gebrouwen van eigen verbouwde hop. En dan af en toe met knipoog zeggen: „Maar we hebben ook moonshine. Voor als je een keertje wil proeven waar al dat maïsland voor is.” En dan vervolgens heel geheimzinnig een glazen flesje overhandigen met daarop de tekst: ‘Pssst: Niks tegen Mark zeggen!’

Wat ik vind dat de boerenacties een beetje missen is het karakter van de Zwarte Cross. Die had altijd een geheel eigen soort doge humor en relativeringsvermogen. Een eigenschap die op dit moment, gecombineerd met een wat positievere actiecampagne, de boer in een beter daglicht zou stellen. In plaats van intimideren: enthousiasmeren.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Farmers Positivity Force
Sluiten