Broek

M. Lanen-de Vries 13 jul 2022

Mijn man was jarig en dus hadden we bezoek over de vloer. Men begon net een beetje binnen te druppelen; hier een tante, daar een neef, nog ergens een verdwaald nichtje en zo nog wat.

Tussen de strijd om de taart enigszins respectabel uit de oven te krijgen en net te doen of ik wist waar de vorkjes, lepeltjes, schoteltjes, theekopjes en slagroom lagen, kwam een collega en vriend van m’n man binnen.

Die me, na de – vóór corona nog gebruikelijke – drie kussen op m’n wang, ineens vroeg: „Is het goed als ik m’n broek uit doe?”

Ik weet niet hoe ú reageert als een (in mijn geval mannelijke) vriend dat, met z’n gezicht nog bijna in het jouwe, vraagt, maar ik was even verstomd. En toen dacht ik vooral: wat gaan de buren hiervan vinden? Nog los van m’n familie, want nou ja die weten dat er hier vrij zelden iets normaal gaat.

„Ehh ja hoor, als je het maar wel op de gáng doet.” Ik dacht dat komt minder vreemd over dan als iemand in de kamer ineens een striptease begint uit te voeren.

Nieuwsgierig naar de broek

Na enige tijd was ik toch een beetje nieuwsgierig: liep hij nou in z’n boxershorts rond? Ik zag verder niemand zich druk maken, dus ik ging weer door met doen of ik wist waar alles lag en slaagde daar vrij aardig in. Rondlopen op plaatsen waar anderen de betreffende elementen tevoorschijn toveren en neerzetten waar het hoort: dat helpt om de schijn behoorlijk op te houden.

Toen zag ‘m weer. Hij had gewoon een spijkerbroek aan.

„Oh, je hebt gewoon een broek aan?”, sprak ik verbaasd. Hij knikte, vroeg „wat dacht jij dan?” en herinnerde zich toen zijn eigen vraag, schoot in de lach „Oh, je dacht dat ik in m’n onderbroek zou lopen?” Ik knikte schaterend. Het werd een gierend duet, heerlijk. Toen mijn man bij ons kwam staan en met zijn blik om verheldering vroeg, schoot ik nóg verder in de lach.

De bijbehorende context was me ontgaan: hij was met de motor gekomen. Dat wist m’n man. De leren broek die hij voor het rijden aan had, vond hij in de volle zomer wat veel van het goede in een huiskamer met verjaarsbezoek.

Je broek uittrekken bij datzelfde bezoek, dát was dan weer géén probleem. Fijne verjaardag!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.