Mondkapjesdealoitte

Cale columns 8 jul 2022

Dat vraag ik u af. Of je ook bij het terloops gemelde bericht in het journaal van 5 juli j.l. een aha-Erlebnis ervoer, toen Rob Trip meldde dat Deloitte toch niet vóór de zomer de eerste resultaten kon presenteren van de zwendel met de mondkapjesdeal? Omdat de accountant meer tijd nodig had voor wederhoor en de eerste resultaten over de zomer werden getild.

VWS heeft de accountant in juni 2021(!) een opdracht verstrekt tot onderzoek naar de Rijksinkoop van pbm (persoonlijke beschermingsmiddelen) in het begin van de coronacrisis. Maar als zwendel wordt vermoed en zich overduidelijk aftekent, waarom wordt Justitie er dan niet op gezet? De situatie was destijds chaotisch en verwarrend en heeft veel, met de kennis van nu, extra en onnodige kosten opgeleverd. Sywert heeft er 9 miljoen aan overgehouden. En de politieke chaos in dat tijdsgewricht verklaart enkele onlogische keuzes. Maar de kosten die nu al door Deloitte zijn gedeclareerd tikken intussen de 10 miljoen aan.

Stoppen met Deloitte

Waarom nu niet stoppen met die opdracht aan Deloitte en de schade beperkt houden? Het onderzoek, waar nog steeds geen concreet resultaat is en waar steeds meer info wordt gevraagd en beoordeeld door de forensische accountants van Deloitte ( integrale kosten om en nabij de 400 euro per uur?) dijt steeds verder uit. Bijna een jaar geleden (september 2021) zou een eerste resultaat gepresenteerd worden, maar zelfs nu nog ruziën VWS en Deloitte over allerlei gegevens en randvoorwaarden en de teller tikt door. En het resultaat zal niet meer zijn dan een ‘een feitenrelaas, tijdsgewricht en een normenkader’. Daarna mag de politiek bekijken wat de sanctie wordt.

Montesquieu zou zich omdraaien in zijn graf, want de wetgevende macht gaat dan toch ook de rechterlijke macht spelen? En dat dat niet handig is blijkt wel, want anders geef je toch niet een carte blanche aan een duur accountantskantoor met de boodschap „de onderzoeksopdracht is een dynamisch document, want ik geef de onderzoekers de ruimte om de reikwijdte van het onderzoek uit te breiden”? Kun je nu al verwachten dat de kosten voor het terughalen van die 9 miljoen veel hoger worden dan die 9 miljoen zelf? Ja, meer dan het dubbele. Die accountant is geen charitatieve instelling, die heeft een prachtige opdracht in handen. Geef ze eens ongelijk. Wordt dit een mondkapjesdealoitte-affaire?

Legaal maar laakbaar

Is de werkwijze van Van Lienden illegaal en strafbaar? Die conclusie zal dus niet door Deloitte getrokken worden. Wellicht is het legaal maar laakbaar. Maar de accountant en de Tweede Kamer mogen geen vonnis uitspreken. De rechter wel. Zijn de opbrengsten voor Deloitte en die de samenleving miljoenen kosten legaal? Natuurlijk, want ze zijn legitiem tot stand gekomen, vergezeld van een officiële blanco cheque van de overheid.

Maar je kunt de opdracht terugnemen en de schade niet nog groter laten worden. Waarom niet een aangifte bij het OM vanwege zwendel of bedrog zoals je dat ook doet bij andere oplichters of zwendelaars? Gelijke monniken, gelijke mondkappen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.