Party time

Bregje van Weezel 12 jul 2022

Kinderfeestjes. Het is dat zij het zo leuk vinden, maar van mij hoeft het niet. Dat we er een overdosis aan gehad hebben, speelt daarbij misschien mee. In Zuid-Afrika is het gebruikelijk, dat jonge kinderen de hele klas uitnodigen en dat dan ook de ouders meekomen.

Deze party’s vinden nooit na schooltijd plaats. Altijd in het weekend. Of wel, daar stonden we dan weer. Op onze vrije dag. Een paar uur te wachten, tot dat de kinderen klaar waren met zwemmen, paardrijden of springen op het aangerukte luchtkussen. Gelukkig verzachtte de witte wijn het leed. Want ongeacht het tijdstip, alcohol vloeide er altijd rijkelijk. Nu zijn we in de fase beland, dat we de kinderen mogen brengen en halen. Ook deze week. Een rolschaatsfeestje. Bleek de dag van tevoren. De communicatie verliep allesbehalve op rolletjes.

Toen we bij het rolschaatscentrum aankwamen leek het ons een slim plan om gezien de motoriek van onze dochter, er zeker van te zijn dat ze alle beschermende kleding aan had. Die mening deelden andere ouders niet. Zij waren gevlogen. Voordat we het wisten stonden wij tien wild enthousiaste kinderen te voorzien van rolschaatsen, helmen en beschermers. Wat nog een hele klus was zo in het donker. Zonder elektriciteit. Zie dan het verschil maar eens tussen een knie- of polsbeschermer. Vervolgens hingen ook al die kinderen letterlijk aan ons. Zwabberend op te grote, slecht gestrikte rolschaatsen op een spekgladde vloer. Ik kan je vertellen, dat van die wielen tegen je schenen al heel snel begint te vervelen. De feestneus en haar familie waren in geen velden of wegen te bekennen. Ik baalde. Want ik wil de verantwoordelijkheid over andermans kinderen helemaal niet.

Content voor TikTok

Fashionable late kwam de jarige met haar moeder en de rest van de familie binnen. Wild filmend. Helaas bleken zij zich voornamelijk op de decoratie te richten, waardoor wij het aanspreekpunt werden over eten en drinken. Die kids waren door al dat gespartel in die warme kledij nogal dorstig geworden. De familieleden werden er door moeders op uitgestuurd om een taart te halen en ondertussen hebben wij zelf maar voor wat water gezorgd.  Terwijl de moeder met een ‘hoera ik ben jarig’-sjerp om de volgende content voor haar TikTok-filmpje ging schieten.

Tegen het einde gaf de moeder aan, dat haar dochter de cadeaus alvast ging uitpakken. Totaal tegen de Zuid-Afrikaanse gewoonte in. Net zoals dat de taart overgeslagen werd. Die werd geheel ongeschonden weer netjes ingepakt. Vervolgens vroeg de moeder aan een andere moeder, die haar kind kwam ophalen, of dat ze haar om een gunst mocht vragen. Of dat zij de jarige job, haar dochter, even thuis wilden afzetten. Zelf hadden ze andere plannen. Ik vond dat zo erg voor dat meisje. Maar was dolblij, dat wij van enige verdere verantwoordelijkheid ontslagen werden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.