Zonder boerenverstand vergaat het land

Ronald van Assen 12 jul 2022

Kent u de uitdrukking ‘zonder boerenverstand vergaat het land? Nee? Niet zo vreemd. Ik heb hem namelijk net zelf in mijn zonovergoten achtertuin bedacht.

Toch zit er wel degelijk een kern van waarheid in. De definitie van boerenverstand is immers: iets doen met het gewone, gezonde verstand zonder theoretische vooropleiding. Aan dat gezonde verstand lijkt het tegenwoordig te ontbreken.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik volg de laatste maanden met stijgende verbazing het nieuws in Nederland. Ik beperk me bewust tot ons eigen grondgebied om mijn betoog nog enigszins behapbaar te houden. De problemen die op het wereldtoneel spelen zijn zo divers, ik zou niet weten waar te beginnen. In ons kikkerlandje is voldoende aan de hand. Of niet? Om eerlijk te zijn, weet ik het niet meer. Deskundigen slaan elkaar met theorieën om de oren, geleerden bestrijden elkaar te vuur en te paard, politici gaan elkaar nog net niet letterlijk te lijf. En de gewone burgers? Tja, die hebben het nakijken. Die blijven verward achter in de kolkende brij van meningen en semiwetenschappelijk onderbouwde feiten.

Politicus A en B, persoon X en Y

Wie kan je tegenwoordig geloven? De ene theorie is nog zorgwekkender dan de andere. Als ik de ene wetenschapper mag geloven gaat de mensheid binnen enkele jaren ten onder aan de meest verschrikkelijke virussen, terwijl ik volgens de ander het best een hoger gelegen gebied op kan zoeken. Volgens politicus A worden we overspoeld door asielzoekers en daardoor van huis en haard verdreven, terwijl politicus B over hetzelfde spreekt, maar dan door het veranderende klimaat. Persoon X zegt dat het individu de oplossing is voor alle problemen, terwijl Y pleit voor meer saamhorigheid. En ik? Ik laat alles geduldig over mij heenkomen. Wat kan ik anders?

Zonder boerenverstand vergaat het land. Op dit moment heel actueel en dan niet alleen gezien de acties vanuit de agrarische sector. Als auteur doe ik niet anders dan mijn boerenverstand gebruiken. Toen ik met schrijven begon, had ik zelfs geen theoretische vooropleiding. Dat heeft mij nooit weerhouden en kijk eens wat ik allemaal heb bereikt.

Mensen, laat je niet gek maken. Waak ervoor dat je een speelbal wordt van anderen. Denk logisch na, trek je conclusies en bepaal je eigen koers. Misschien komt het dat de familie van mijn vaders kant uit Epe komt en ik met boerenwijsheid ben opgegroeid. Wellicht ligt daar de verklaring in dat ik graag in Drenthe, Twente en de Achterhoek vertoef. Wat de oorzaak ook mag zijn, ik gebruik mij eigen boerenverstand. Vaak gaat dat recht in tegen de heersende opvattingen. Soms doe ik precies het tegenovergestelde. Wat zou het? Zolang ik mijzelf recht in de spiegel kan aankijken, is het goed. Misschien is dat het enige wat telt.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.