Campervirus

Eric Olivier 13 jul 2022

Ik had laatst een geluksmomentje. In dit zomerseizoen zonder coronabeperkingen gaan velen erop uit met een camper, zo’n rijdend verblijf met alle mogelijke voorzieningen voor een heerlijke vakantie, waarin je het vrijheidsgevoel ten volle kunt beleven.

De kersverse voorzitter van onze vrijwilligersorganisatie bezit er ook een. Dit alles bij elkaar vormde een vruchtbare voedingsbodem voor opwellende herinneringen aan mijn eigen campervakanties. Prachtige herinneringen.

Eind jaren 90 wilde ik eens wat anders en een rondreis met een camper leek me wel wat. En dan vooral in Amerika en Canada, want ik was toen erg onder de indruk van de natuur aldaar. Ben ik nog steeds, maar die verre reizen zijn in dit stadium van mijn leven om diverse redenen niet meer in beeld.

Ik moest terugdenken aan mijn indrukwekkende campertochten in British Columbia (1997) en Alaska (1999), dwars door de wilde natuur met besneeuwde bergen, de (toen al teruggetrokken) gletsjers, avontuurlijke campgrounds, mooie parkeerplekken vlak langs snelstromende beekjes en de talloze wilde dieren die mijn pad kruisten. Ik zal de aanblik van de beer die kalmpjes over de campground liep in Palmer, Alaska, nooit vergeten. Of die keer dat ik, mezelf net opgefrist hebbend in de toilet/doucheruimte van de camping, de uitgang geblokkeerd zag door een kudde elandherten. Er zat niets anders op dan te wachten tot deze manshoge dieren waren verder getrokken.

Inrichting van de camper van toen

Op naar de zolder, om nog eens een blik te werpen in de dikke fotoalbums en te zien hoe het er ook alweer aan toe ging. En ik was ook nieuwsgierig hoe de campers van binnen eruitzagen. Helaas had ik daar niet veel van vastgelegd, maar dankzij internet is er nogal wat vergelijkbaars te bekijken. M’n blik viel o.a. op het keukenblok. Opeens moest ik terugdenken aan die beruchte rit waarbij de besteklade kort na vertrek met een harde klap op de campervloer belandde en de hele inhoud onder luid gerinkel eruit werd gelanceerd. Had de lade niet goed vastgedrukt in de vergrendeling, een must voor camperrijders en een hele goede les voor mij.

Ik had hier thuis dus weer even het campervirus en er rezen onmiddellijk vragen. Iets voor mij? Kopen of huren? Welke modellen zijn er op de markt? Zou het campingleven nog bevallen? Ik ben daar nog niet uit, maar een camper kopen zit er in ieder geval niet in. Misschien maar eens eentje huren voor een week en simpelweg ervaren hoe het er in ons land (of verder) aan toe gaat. Hopelijk zonder gedonder en gerinkel…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.