De boeren gaan los

Dave Hagenstein 4 jul 2022

Ze zijn getergd. Jarenlang zijn de boeren gekneveld door de steeds veranderende wetgeving met betrekking tot de landbouw. Het neerzetten van moderne stallen, met hoge investeringen, hebben onvoldoende effect gehad op de stikstof uitstoot.

Nog steeds lijken de boeren stelselmatig ontmoedigd te worden om hun bedrijf voort te zetten. Een goede boer heeft ‘hart’ voor zijn bedrijf en hij laat zich niet zomaar opzij zetten.

Ze zijn gefrustreerd door het regeringsbeleid met als ultiem dieptepunt: de stikstof doelenkaart. Slechts één blik op deze kaart is voldoende: uitsluitend de kleur rood. Er zijn drie categorieën: 70 procent, 47 -58 procent reductie en 12 procent. En ja, de stikstofdoelen worden dan wel gehaald maar we worden wel een reservaat. Willen we dat?

Volgens mij ziet de regering een aantal punten over het hoofd. Zoals gebruikelijk wil Nederland weer het beste jongetje van de klas zijn. Als klein land willen we meetellen.  Het wil een ‘tien’ scoren terwijl de omringende landen op een ‘zes’ of een ‘zeven’ uitkomen. De borst wordt vooruitgestoken en met een trotse blik van: ‘kijk ons eens’.

Bevolkingsdruk

De bevolkingsdruk per vierkante kilometer. Nederland: 416 inwoners, Frankrijk: 105, Noorwegen 17 inwoners per vierkante kilometer. (cijfers 2020). In landen met een laag aantal inwoners per vierkante kilometer is het makkelijker om de stikstofdoelen te halen.

Door de uitspraak van de Afdeling Bestuurrechtspraak van Raad van State kan de overheid niet meer gebruik maken van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Zo kan de woningbouw alleen doorgaan als er gecompenseerd wordt. Dus de boeren zijn een uitruilmiddel om woningbouwprojecten weer vlot te trekken. Het is ongeveer appels met peren vergelijken, is dat niet vreemd?

Met de toename van de bevolking en een afnemende productie ontstaan scheve verhoudingen en dat drijft  de prijs op. In dat geval wordt er vlees uit bijvoorbeeld Argentinië geïmporteerd waarvan de herkomst en milieuaspecten niet duidelijk zijn en hoge kosten met zich meebrengen.

Flexibel

De regering moet gezien de vele crises in Europa en Nederland, zich meer flexibel opstellen en meer de focus leggen op bepaalde knelpunten. Ik krijg de indruk dat men ten koste van alles de doelen wil halen. De uitspraak van de Hoge Raad verlamt Nederland. De vraag is: Kan de uitspraak van de Hoge Raad herzien of aangepast worden?

Aanpassing van procedures in Nederland kost ontzettend veel tijd en daar hebben de boze boeren niets aan en mogelijkerwijs sturen ze aan op de Boerenoorlog, ze hebben tenslotte niets meer te verliezen. Er wordt het idee geopperd om een bemiddelaar aan te stellen. Op zichzelf een goed idee, maar heeft de man of vrouw wel de bevoegdheden om toezeggingen te doen? De boeren laten zich namelijk niet met een kluitje het riet insturen.

Politie

Het wordt tijd dat de politie eens goed nadenkt over zijn handelwijze over uit de hand gelopen demonstraties. ‘De-escaleren’, wordt er snel geroepen, maar in werkelijkheid zijn ze onmachtig om op te treden. ‘Beroepsdemonstranten’ slaan dit met argusogen gade en stellen hun tactiek hier op af.

Het mag niet zo zijn dat de boeren Nederland plat gaan leggen. Het inzetten van het leger is op z’n plaats. De boeren gaan hun boekje te buiten en brengen Nederland in deze moeilijke tijd veel schade toe.

Maar boeren, ga zo door en reis af in een maatpak met stropdas naar het Binnenhof en pak het openbaar vervoer.  Voor koe Clara is er ook wel plaats.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De boeren gaan los
Sluiten