Invullen en oordelen

Sanne Stroosnijder 6 mei 2022

Ik scrolde weer eens door mijn Instagram. Onbewust op zoek naar commentaar van anderen. Ik zoek heus geen sensatie of kritiek en negativiteit, maar het is hedendaags onvermijdelijk.

De eerste post die ik tegenkom, een lieve familie die een fotoshoot had gehad in een tulpenveld. Het was zo’n romantische foto en daarom wilde ik lieflijk en positief reageren. Ik druk op de reactie balk om te gaan typen en lees de allereerste negatieve reactie al. Ze stonden namelijk midden in het bed van de tulpen en hadden schade aangericht volgens deze persoon. Echter zijn er ook plekken met aangestampte grond waar je tussen kan staan. Geen schade, maar wel een prachtige foto. In plaats van het zoeken naar het mooie en het positieve in de mens wordt er gezocht naar harde kritiek en elkaar neerhalen. Laten zien dat je zelf heilig bent en denkt aan de tulpenkweker, maar voorbijgaan aan het feit dat jij negatief aan het invullen bent. Want waarom zou deze familie er ook geen rekening mee houden? Waarom moet de maatschappij steeds maar in de aanval?

Duizenden politieke partijen

Als wij hier naar zouden moeten luisteren hadden we duizenden politieke partijen. De partij voor een écht nieuw elan, de partij van de cancelcultuur, de partij van transparantie, de partij van ongegeneerd kritiek geven en ga zo maar door. 

En ik zeg je niet dat de meeste mensen deugen, dat mensen geen fouten maken of mogen maken. Maar met z’n allen kunnen we wel liever zijn. Zoeken naar de positieve punten bij elkaar, ervan uitgaande dat de ander ook rekening hield met andere factoren. Zoals dit gezin bij het tulpenveld bijvoorbeeld. 

Ik zag een mooie foto vol liefde, ik las bij redelijk wat opmerkingen allesbehalve liefde. Verleg je focus, beste lezer, het zou de maatschappij zoveel goeds doen. Denk misschien ook even na; met welke intentie zeg ik dit nu en heeft het zin? Het zou wellicht een hoop pijn en verdriet voorkomen bij de ontvanger van de boodschap. Laten we samen een keer echt verschil maken. Laten we samen een beetje lief zijn voor elkaar. Vul niet te snel in met een negatief oordeel, karma ligt op de loer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Invullen en oordelen
Sluiten