Digitale inclusie

Marijn van der Laan 2 apr 2022

De laatste tijd hoor ik steeds vaker om mij heen dat mensen niet mee kunnen komen in onze huidige maatschappij. Het verschil tussen arm en rijk wordt steeds groter, ongelijke kansen in het onderwijs en de ongrijpbare woningmarkt zijn voorbeelden van maatschappij overschrijdende problemen.

Mijn stiefvader zei altijd, er zijn geen problemen, alleen uitdagingen. Dus laat ik het voor de positiviteit van het verhaal uitdagingen noemen!

Een van de uitdagingen voor onze maatschappij zie ik steeds verder op de achtergrond verdwijnen. Sterker nog, ik durf te wedden dat jij, ja jij, hier ook niet altijd bij stil hebt gestaan. Maar wist je dat ongeveer 25 procent van Nederland tegen drempels aanloopt bij het gebruik van het internet? 25 procent! Dat zijn meer dan 4 miljoen mensen! Ik schrok ervan toen ik het hoorde. Laat staan de ruim 500.000 mensen die niet eens thuis wifi hebben.

Wat zijn de drempels dan?

Deze cijfers zijn natuurlijk waanzinnig, maar waar lopen mensen nou tegen aan? Wat zijn voorbeelden van die drempels en kunnen we dat verhelpen? En waarom is dat belangrijk om te verhelpen? Op die laatste vraag kom ik aan het eind terug, eerst de twee eerste vragen. Waar lopen mensen tegen aan? Het antwoord: functiebeperkingen. Heb je ooit gevisualiseerd hoe een blind persoon het artikel leest zoals jij dat nu aan het lezen bent? Of hoe iemand die doof is een filmpje kan kijken zonder ondertiteling? Beide gevallen zijn natuurlijk niet te doen. Maar misschien heb jij zelf wel eens gedacht bij een website: „Wat is dit een onoverzichtelijke pagina!” Of: „Wat een hoop bewegende beelden en kleuren!” Moet je je eens voorstellen hoe iemand met een cognitieve beperking zich op zo’n moment voelt.

De juiste info

Kunnen we het verhelpen? Nou, dat kan zeker! Gelukkig! „When we design for disability, we all benefit” – Elise Roy. Wanneer er bij de bouw van een website of video nagedacht wordt over de functiebeperkingen, kan iedereen de juiste informatie krijgen! Waarom is dit zo belangrijk? Iedereen moet informatie van het web kunnen halen. De digitalisering van Nederland en deze wereld moet voor iedereen bij te houden zijn. Alles wordt tegenwoordig online gedaan. Ook bankzaken zou iemand met een functiebeperking zelfstandig moeten kunnen doen. Ik moet er niet aan denken dat iemand anders mijn bankzaken regelt. Als die online omgeving niet bereikbaar is voor iedereen, kan ook niet iedereen meedoen. Daar moeten we op blijven letten! Samen.

Let’s go digitaal inclusief!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.