Arend Jan, laat de Russische beer aan ons!

Raymond Taams 1 mrt 2022

Het spijt me dat ik Arend Jan Boekestijn moet aanvallen in een column. Geen stem schalt zo vaak uit mijn audio-apparatuur als die van hem.

Sinds zeven jaar ben ik vaste luisteraar van zijn podcasts over geopolitiek en internationale ontwikkelingen. Maar als het aan Arend Jan ligt, breken zeven magere jaren aan. Woensdag legde hij in een talkshow uit waarom Nederland de broekriem moet aanhalen.

Boekestijn is voorstander van zware sancties om Poetin af te schrikken. Hij wil voorkomen dat de president nog meer grondgebied van het oude Sovjetrijk inlijft. Russische tegenmaatregelen, zoals het opdrijven van de gasprijs door de kraan gedeeltelijk dicht te draaien, gaan Nederlandse burgers een hoop geld kosten. „Niet leuk als je heel weinig verdient”, gaf Arend Jan toe in de talkshow.

Schamel muurtje

Toch moeten volgens hem de tanden op elkaar. „We proberen onze vrije manier van leven te verdedigen, daarvoor heb je een gordel in Oost-Europa nodig.” Gezien het feit dat we onszelf in de vorige Koude Oorlog succesvol verdedigden vanachter een schamel muurtje te Berlijn, lijkt mij dit flauwekul. De bufferstaten die Arend Jan in Oost-Europa wil, wil Poetin ook, daarom is het nu zo’n rommel.

Tot overmaat van ramp begon Boekestijn de Britse oorlogsheld Winston Churchill te citeren. „Als je een krokodil eten geeft, krijgt hij alleen maar meer honger”, zei hij, doelend op het eventueel ongestraft laten van Poetins acties. Al luisterend kromp ik ineen, mij realiserend dat ik mijn podcast-held een spiegel diende voor te houden.

Beste Arend Jan, je werd veertien jaar na de vorige, en tweeënzestig jaar voor de huidige oorlog geboren. Oorlog is iets voor de generaties voor en na jou. Blijf je heerlijke podcasts maken, wij blijven ernaar luisteren voor adviezen, maar bepalen uiteindelijk liever zelf of, hoe en waar we de Russische beer te lijf gaan.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.