Ondertussen aan de andere kant

Bregje van Weezel 3 feb 2022

Terwijl de rest van de wereld zucht onder de omikronvariant, gaat in Zuid-Afrika het gewone leven door. De vierde golf kwam én ging. Nagenoeg geruisloos. Op het dragen van het mondkapje buitenshuis na, zijn er nog amper maatregelen.

Restaurants en stranden zijn open. Alcohol vloeit overal rijkelijk en weer legaal. En als klap op de vuurpijl verdween op de laatste dag van het jaar de avondklok. In z’n geheel. Na bijna twee jaar.

De vliegverboden op Zuid-Afrika zijn gelukkig ook opgeheven. Het was natuurlijk helemaal niet aardig om een heel land te gaan straffen, omdat daar toevallig weer eens een nieuwe variant ontdekt werd door een aantal overijverige wetenschappers. Daarbij was het ook nog eens een flink staaltje pot verwijt de ketel, kijkende naar het daadwerkelijke aantal besmettingen over en weer. Dat de situatie voor nu onder controle is, blijkt wel uit het feit dat je vanaf deze week met een positieve test, maar zonder klachten, niet eens meer in quarantaine hoeft.

De printmachine van Zuid-Afrika was stuk

Overheidsdiensten moeten zelfs weer aan het werk. Rijbewijzen worden ook weer uitgegeven. De uitgave lag sowieso geheel stil omdat de printmachine kapot was. De machine ja. Er is er één in heel Zuid-Afrika. Beestje van meer dan 30 jaar oud. Overblijvertje van het andere regime. Altijd binnen gestaan, dat wel. De machine is uiteindelijk naar Duitsland overgebracht. Daar moest men eerst op zoek naar gepensioneerde monteurs, die deze machine überhaupt nog kenden. Maar de klus is geklaard. Nu wachten tot dat het weer fout gaat.

Wat ook fout ging, was dat de marine met een kanon de verkeerde kant op schoot. Richting een bewoonde berg in plaats van richting de zee. Al wordt dat nu officieel stellig ontkend. En dat tijdens de vakantie het parlementsgebouw afbrandde. De vermeende brandstichter is gearresteerd. Deze verwarde meneer had misschien tegengehouden kunnen worden, wanneer de bewakers niet hadden liggen geslapen. En het was achteraf handiger geweest wanneer ze net wat eerder de brandweer hadden gebeld. Maar goed. Ga maar eens zitten in een gebouw waar weken geen kip komt. Medio februari komt het parlement pas weer samen. De officiële opening gaat gepaard met een hele synthetische parade vooraf en wat schermutselingen tijdens en achteraf. Een schreeuwpartij en een robbertje vechten worden allerminst geschuwd. Door de vernietigende brand zal de ceremonie dit keer plaats vinden op het stadhuis in Kaapstad. Daar waar Nelson Mandela na zijn vrijlating het volk toesprak. Ik hoop op een vleugje van toen. Verwacht meer van nu.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.