Muziek op Spotify is niet van jou

Oscar van Schijndel 31 jan 2022

Stel je eens voor. Je bent thuis, net lekker bezig met doen wat je altijd al deed, muziekje op de achtergrond. Opeens wordt er aangebeld. Je doet open en ziet een man in pak staan. Hij vertelt je dat hij serieus over muziek wil praten.

Eenmaal binnen vertelt hij dat hij het management van diverse artiesten vertegenwoordigt. Neil Young, Joni Mitchell, The Rolling Stones en vast nog een paar anderen. Er is een conflict met een derde partij. Nee, die derde partij heeft niets tegen de artiesten of hun muziek, maar wel iets tegen hun mening over een non-muzikaal onderwerp. En nu wil die derde partij niet dat je nog langer naar de muziek van die artiesten luistert. De manager komt al jouw platen en cd’s van deze artiesten in beslag nemen. Daar gaat je collectie van zorgvuldig verzamelde pronkstukken, zonder dat je er een cent voor krijgt. Je moet het vanaf nu stellen met je Hitzones die je elke drie maanden hebt gedownload.

Waarom nog platen en cd’s?

Gelukkig heb je bovenstaand doemscenario al afgewend. Een paar jaar eerder heb je namelijk je muziekverzameling verkocht en voor die pronkstukken een behoorlijk bedrag weten te vangen. Want waarom zou je nog platen en cd’s hebben, als je voor een vast bedrag per maand alle muziek ter wereld kunt beluisteren op Spotify? Eindelijk is er weer ruimte in je kasten. Voor boeken, antiek en andere curiosa.

En nu ben je boos, omdat Spotify van de ene op de andere dag heeft besloten alle muziek van jouw favoriete artiesten te verwijderen. Je woede vindt geen wederhoor. En terecht. Want muziek op Spotify is niet van jou. Platen en cd’s zijn producten. Spotify is een service. Producten bezit je. Op een service neem je een abonnement. Maar dat abonnement maakt jou nog geen mede-eigenaar van de producten van de service. Zelf ben ik met mijn NS-abonnement immers ook geen mede-eigenaar van de treinen.

Spotify radio 2.0

Jouw maandelijkse bijdrage aan Spotify is niets meer of minder dan het recht om een radio 2.0 aan te zetten. Je hebt toegang tot een muzikale kluis, waaruit je je favoriete afspeellijsten mag maken. Maar je hebt geen invloed op de inhoud van de kluis. Spotify bepaalt dus wat jij wel of niet mag horen. En wordt daar ondertussen slapend rijk van.

Denk daar dus even aan, de volgende keer dat je bij Spotify inlogt. Bij voorkeur als je thuis bent en de ruimte in je kasten ziet. En bedenkt, zij drijven met mij de spot if I am right.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.