Vierkante meter-koorts

peter de Boer 8 okt 2021

Onze straat loopt dood, jaren 70 laagbouw in wat toen woonerf genoemd werd incluis duizenden bielzen, gele baksteen, donkerbruin houtwerk. Toen: ‘uniforme semi geschakelde rijtjes huizen’. nu: ’halfvrijstaande uniek verbouwde stad villa’s’. Volgens de makelaardij dan.

Oprukkende  bepleistering en frisse kleuren suggereren meer ruimte dan die jaren 70 bruinigheid. Deze hele zomer hebben er permanent tussen de tien en twintig klusbussen alleen al in onze straat gestaan (circa zestig huizen). Soms een hoogwerker of andersoortige zaken die met bouw te maken hebben. De dakkapellen zijn niet aan te slepen (hebben levertijden tot makkelijk twaalf maanden) net als de 2,5 meter vergunningsvrije uitbouwen aan de achterzijde van de woningen. Zelfs de door het dak overstek overkapte stoep wordt bij het huis getrokken, toch al gauw 3 vierkante meter. Die vierkante meter-koorts heeft zowat iedereen te pakken. Reken maar uit, de gemiddelde vierkantemeterprijs ligt rond de 4000 euro, bij ons in de stad. Plaats je een dakkapel over de lengte van het dak, dan levert dat al gauw minimaal 24 vierkante meter extra woonruimte op. En bij velen een tweede badkamer (alle daken zijn schuin in de straat).

Wig tussen bezitters en starters

Dus 24 x 4000 euro = 96.000 euro extra waarde toegevoegd aan de woning en dat neemt op jaarbasis slapenderwijs alleen maar toe. Zo lazen wij bijna 11 procent. Die dakkapel stijgt dan in een jaar tijd met ruim 10.000 euro in potentiële verkoopwaarde. Als je dus een eigen woning hebt en er valt wat uit te breiden is dat tig keer beter dan de bank waar je straks geld moet gaan toeleggen. Bij die banken staat het geld van de starters. Tenminste, als niet alles opgaat aan hun stijgende huurprijzen. En dat geld groeit of niet, of negatief. De verbouwingskoorts drijft de wig nog dieper tussen bezitters en starters.

Laten we die starters gewoon noemen wat ze zijn: verliezers op de voor hen dichtgetimmerde woningmarkt. Symboolpolitiek gaat de beleidshorizon van onze politici, max 4 jaar, misschien wat luwte opleveren door extra marginale bouw. De realiteit is dat de starters alleen maar verder afdrijven naar… wie het weet mag het zeggen.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vierkante meter-koorts
Sluiten