Een klassieker

Bregje van Weezel 8 okt 2021

Een klassieker. Het postkantoor is overvallen. Je zou kunnen denken wat moeten ze tegenwoordig in hemelsnaam met een rol expreszegels en een doos extra grote enveloppen? Maar in Zuid-Afrika valt er bij het postkantoor nog wel wat te scoren.

Niet altijd. Maar een paar dagen per maand. Want dan worden daar de pensioen- en invalide-uitkeringen handje contantje uitgekeerd. Je hoeft dus alleen maar op de kalender te kijken om te weten wanneer er op een matig beveiligde locatie een berg geld met niet te veel weerstand op te halen is. Als reactie op de overval is het postkantoor gesloten. Niet voor de eerste keer.

Achteraan in de rij

Zeer ongemakkelijk voor de zestigplussers én invaliden. Zij moeten nu allemaal naar een ander kantoor, kilometers verderop. Om daar achteraan in de rij aan te sluiten. Met de reële kans om na uren wachten te horen dat het geld op is. Of dat je door de politie met een waterkanon omver gespoten wordt. Omdat zij vinden dat je met z’n allen niet genoeg afstand houdt. Het is gebeurd mensen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat mijn ervaring is, dat je over het algemeen straffeloos met honderden lotgenoten opeengepropt in een slecht geventileerd gebouwtje in de rij mag staan. Gelukkig hebben ze de tijd. Ze hoeven immers niet naar hun werk. Anders stonden ze daar niet. Na ontvangst van de uitkering verplaatst de rij zich naar de pinautomaten. Omdat daar het geld veilig en goedkoper te storten. Of het hele circus verplaatst zich naar de rij voor de voordeligste supermarkt. Er is immers weer geld na heel veel maand. Betaaldagen zijn dan ook de drukste dagen in de winkelcentra. Lijkt wel kerst. Daarna kalft het al snel af. Niet gek gezien de hoogte van het bedrag.

Beroemd en berucht

De daders van de overval zijn nog niet gepakt. Worden ze dat wel en willen ze niet in de cel hun rechtszaak afwachten? (wat niet eens zo’n gekke gedachte is). Dan hoeven ze maar een klein bedrag van de buit te offeren, om op borgtocht vrij te komen. Voor een vrijgekomen boevenbende werden wij deze week gewaarschuwd. Beroemd en berucht om hun inbraken. Of iedereen een beetje wilde oppassen en zijn alarm wilden aanzetten. Ofwel: wij gaan ons allemaal aanpassen omdat zij na een verblijf in de gevangenis weer thuis bij moeders zijn. Moest aan de Daltons denken. Ook zo’n klassieker.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een klassieker
Sluiten