Sarinomapoederpuddinkje na de euthanassi

Cale columns 12 okt 2021 / 20:57 uur

Dat vraag ik u af. Of je het voelt jeuken als CLW-voorzitter Jos van Wijk is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij deelname aan een criminele organisatie, en dat bij die bekendmaking door het OM wordt gesteld dat de CLW niet een criminele organisatie is?

Nog eens? De CLW ( Coöporatie de Laatste Wil) is géén criminele organisatie die hulp biedt bij zelfdoding van een voltooid leven, maar als er sprake is van twee of meer personen die zich in een gestructureerd samenwerkingsverband bezighouden met het plegen van misdrijven, dan neem je wel deel aan een criminele organisatie? Daar heb je niet van terug hè; die kun je niet wisselen.

Niet helemaal doorgehakte knopen

Is dat niet een typisch gevolg van het Nederlandse poldermodel dat gemakshalve knopen niet helemaal worden doorgehakt en dan leiden tot ongemak? En onduidelijkheid? De coöperatie mag bestaan, de leden zijn niet crimineel, net zomin als de organisatie zelf. Echter, als de organisatie gaat werken waarvoor ze is opgericht, dan mag het weer niet. Dan worden de leden wel crimineel, maar een coöperatie is toch een organisatie waarbij leden samenwerken?

Het is inmiddels een forse vereniging die groeit als kool, met bijna 27.000 leden. Een springlevende coöperatie dus die in weerwil van de doelstelling (leden die vinden dat hun leven voltooid is helpen bij hun levensbeëindiging onder andere middels een dodelijk poeder) niet kleiner wordt, maar juist groeit. Er komen nieuwe leden bij en er gaan natuurlijk leden dood, maar dat betekent hier niet altijd een natuurlijke dood.

Onduidelijke poedertjes CLW

Het niemandsland waarin de besluitvorming blijft hangen schuurt. Het jeukt, is ongemakkelijk, niet duidelijk en de losse eindjes voor velerlei interpretatie vatbaar. Is het dan raar dat er zoveel maatschappelijke onbegrip is en ongewenst handelen ontstaat zoals bij de gedoogcontructies van onder anderre de narcoticawetten? Loop je niet de kans dat de CLW straks poedertjes gaat leveren, die net zo onduidelijk zijn? Is het onversneden of vermengd? Is de werking gegarandeerd? Dat ze niet bij de een wel werken en bij de ander niet? Of dat het deels werkt, dan ben je halfdood. Of halflevend.

De leden van de CLW vinden hun leven voltooid en dat doet denken aan de discussie rond de euthanasiewetgeving, de uiteindelijke regulering en de (on-)gecalculeerde risico’s. En dat is een probleem want de verstrekking wordt een hellend vlak en heeft ook invloed op mensen die geen voltooid leven hebben maar wel een (tijdelijke?) doodswens door depressie, pech, ongeluk, ziekte, onrecht, psychoses enzovoort.  Maar hoe lastig is het te bepalen of leven voltooid is? Is je mentale gesteldheid misschien anders als je hormoon- of mineralenhuishouding verandert? Denk je er dan niet anders over? Al helemaal als je relatief jong bent. Verander je sowieso niet in pakweg zeven jaren? Zou je over tig jaar hetzelfde vinden? Weet je dat niet, kijk dan hoe je er zven jaar geleden over nadacht. Slaap er nog eens nachtje over, wacht es even. Wacht, zeven…

Wat zou de ‘helper’ hebben gedaan?

En de ‘helper’? Zou die het zeven jaar geleden ook hebben gedaan? Zou hij/zij over zeven jaar hetzelfde kiezen? Dan wordt het link want in de hulpverlening is de eindconclusie dikwijls dat je iemand niet kan helpen, maar hooguit de richtingen laten zien en het hoogst bereikbare resultaat is dat je er voor kunt zorgen dat het niet nog erger wordt. In hoeverre is individuele vrijheid nog individueel als iemand wordt ‘geholpen’ bij zijn beslissing? Kun je niet beter de individuele vrijheid 100 procent individueel laten zijn?

Jos van Wijk is weer vrij. Je weet niet of hij als voorzitter ook zelf vindt dat zijn leven voltooid is. In dat geval had hij waarschijnlijk niet geopteerd voor vrijspraak. Of überhaupt een arrestatie. Dat is wel het laatste wat je wil, als voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Sarinomapoederpuddinkje na de euthanassi
Sluiten