Laat je tanden eens zien

Dave Hagenstein 5 aug 2021

Een oude vrouw zonder tanden wordt gezocht voor diefstal, meldt het Noordhollands Dagblad. Spiedend kijk ik rond op zoek naar het signalement. Een lief mensje zonder tanden lacht vriendelijk naar me. Waarschijnlijk onschuldig, maar ze voldoet wel aan de profielschets. Even de politie bellen?

Niet nodig. Ze zijn bezig om alle online aangiftes te verwerken. Geen tijd. Bureaucratische handelingen en onderbezetting verminderen de slagkracht van het politieapparaat. De goede wil is aanwezig, de politiek laat hen echter in de steek. Ze vergeten dat de penoze in 2021 goed georganiseerd en ‘hoogopgeleid’ is. Geen universitaire studie gevolgd, gewoon al doende de kneepjes van het ‘vak’ geleerd van een kennis of een familielid. En er is altijd een update.

Labiel en ‘geldhonger’

Niet onbelangrijk is dat de criminelen een beter netwerk hebben dan u en ik. Het aantrekken van allerhande ‘personeel’ is jaloersmakend, vergeleken met de horeca die hun dienstroosters niet rond kunnen maken. Ook de financiële vergoeding is niet onaantrekkelijk.

En dat is de cue. Laagopgeleiden en randfiguren willen niet meer voor een hongerloontje werken. Labiel en ‘geldhonger’ is een combinatie waar de profs op mikken. In minder dan geen tijd zijn deze jongens als honden aangelijnd. Vrijwillig of onder dwang; volgzaam. Een talentvolle persoonlijkheid zal ooit een leider zijn, de rest schopt het niet verder dan loopjongen. Zo blijft de georganiseerde misdaad een veelkoppig monster. De Nederlandse politici slapen.

Veelkoppig monster

Nicola Gratteri, de meest gevreesde misdaadbestrijder van Italië, uit harde kritiek. Citaat: „Nederland is naïef als het gaat om de georganiseerde misdaad. Nederland onderschat de maffia.” De burgemeester van Antwerpen: „Het is hier leuk voor criminelen, het wordt hen niet moeilijk gemaakt.”

Goede raad is duur. Deze ongewone tijden vragen om ongewone middelen. Het veelkoppige monster laat zich niet zomaar uitschakelen. Wat voor antwoord heeft de rechtsstaat?

Nederland slaat de handen ineen. Door de behaalde successen voelt het rapaille de hete adem van de politie in hun nek. Is dat voldoende? Niet echt. De politie moet tot de tanden gewapend zijn om deze oorlog te winnen. In voetbaltermen is het 1-0 voor de penoze. De politiek en de politie spelen in blessuretijd. Met minder bureaucratie, meer volmachten en meer mankracht kan de ‘wedstrijd’ nog worden gewonnen.

Burgers kunnen veel meer invloed uitoefenen. De sleutel is het instellen van een veiligheidscomité per wijk. De buurt-app is het communicatiemiddel, de buurtwacht bewaakt. Zelfs goed georganiseerde ‘ratten’ kunnen niet op tegen artikel 53 – het recht om een persoon onder bepaalde omstandigheden aan te houden – en kiezen het hazenpad.

Plukze-wetgeving

Er moet snelrecht worden toegepast in plaats van jarenlange, geldverslindende procedures. Met de Plukze-wetgeving is het eenvoudig te bekostigen. Nou ja, eenvoudig, niets is eenvoudig in Nederland.

Na de moord op Peter R. de Vries moet het beleid radicaal worden gewijzigd. Makke schapen maken een metamorfose door, ze worden grommende wolven. Het wordt tijd voor een andere mentaliteit. Laat je tanden zien, en bijt de strot door van het veelkoppige monster.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.