O.S. Olympische Spelen? Olympisch Seizoen!

Cale columns 4 aug 2021

Dat vraag ik u af. Of het nog te doen is om als sportliefhebber alles van de Olympische Spelen te volgen? Omdat de Spelen van Tokyo 2020 om een andere reden dan de pandemie, wiens naam niet meer genoemd mag worden op straffe van een dagelijks knieschot, doorloopt tot ver in de zomer van 2021?

Zelfs na marathonzittingen kijken die langer duren dan de dikke twee uren die voor een marathon staan, heb je nog veel niet gezien. Het is wel uitgezonden maar de diversiteit en hoeveelheid is eenvoudigweg te groot.

Het komt door de uitbreiding met gemengde teams. Om disciplines aantrekkelijker te maken en tegemoet te komen aan de Agenda 2020 van het IOC met betrekking tot gendergelijkheid, organiseren ze ook judo, triatlon en zwemmen voor het eerst met gemengde teams. Dus niet alleen de gemengde dubbels bij tennis en badminton, maar ook zwemmen: 4×100 meter wisselslag gemengd, een gemengd estafetteteam bij de triatlon en zelfs bij het zeilen een multihull catamaran.

Jongens tegen de meisjes

Maar gaat de diversiteit straks nog verder? Wat nou als je bij het synchroonzwemmen bij de volgende Spelen tegelijkertijd een elegant dames- en een harig Ezaubeen aan de oppervlakte ziet? Wordt er een competitie gemaakt van twee mannen tegen twee vrouwen bij tennis, de jongens tegen de meisjes dus? Mag je, als je twee mannen en twee vrouwen in één team hebt dan over vier jaar ook drie vrouwen en een man in je team? Of andersom? Dan is er pas echt sprake van gendergelijkheid en diversiteit op hoog niveau.

Moet je zover gaan dat bij de dressuur dames alleen op een hengst mogen en ruiters op merries? Of ga je halverwege van knol verwisselen? Gaan de springruiters straks ook gemengd springen en zo ja, is er dan een team of zitten er vier Olympische heemskinderen op één ros? Voor welke discipline mag een transgender, als die eindelijk maatschappelijk gelijkwaardig is, uitkomen? Het korps arbiters en officials dat zich daarmee bezighoudt is straks groter dan het complete Olympische deelnemersveld.

Worstelaars uit een matroesjka

Of zal die ver doorgevoerde diversiteit van de weeromstuit uitmonden in het tegenovergestelde, namelijk uniformiteit? Die zo ver kan gaan dat bij de eerstvolgende Spelen in Rusland je bij het sumoworstelen je tegenstander omlegt en er vervolgens als uit een matroesjka een tweede worstelaar uit kruipt. En daarna een derde identieke die je moet verslaan? De mogelijkheden zijn legio, zolang de sponsors het voor het zeggen hebben.

Gelukkig gaat de bezem ook zo nu en dan door de disciplines en worden sporten van de Olympische lijst gehaald. Jammer dat het dan net zo’n sport is als windsurfen. Juist voortgekomen uit een van de eerste disciplines waarin Spartanen het opnamen tegen Hellenen in uitgeholde boomstammen met een papyrus zeildoekje.  Of is dat toch een mythe? Mooi is in ieder geval dat Nike, de Griekse godin van de overwinning ten tijde van de surfwedstrijden met papyrus zeildoeken, nog steeds in beeld is. Weliswaar niet meer bij het windsurfen in 2024, maar wel bij het windfoilen. Als prominent sponsor op de speedo van Badloe. En ongetwijfeld in zijn kapsel.  Dat dan weer wel.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.