Durf jij het nog te zeggen?

Imka Meuwese 1 aug 2021 / 11:00 uur

Een goede bekende vertelt me dat één van haar collega’s vraagt WELK vaccin zij heeft gekregen. Niet OF ze ervoor gekozen heeft om zich te laten vaccineren. Nee, deze collega gaat er gewoon vanuit dat iedereen de spuit wil.

Wanneer zij antwoordt dat ze nog niet gevaccineerd is, reageert de collega verbaasd: „Maar je bent toch van mijn leeftijd, dus dan heb je de uitnodiging toch al gehad?” De vrouw voelt zich ongemakkelijk worden maar legt uit dat ze nog bedenkingen heeft omdat het vaccin zo snel ontwikkeld is. Ze heeft er op dit moment nog niet voldoende vertrouwen in en kijkt het liever even aan. Dan reageert haar collega fel en resoluut met de woorden: „Oh, ben jij ook zo’n wappie?!”

Vrije keuze, maar ingewikkeld

Ik ken meerdere mensen die hun twijfels hebben over de coronaprik. Ieder met z’n eigen beweegredenen willen ze zich niet, of nóg niet, laten vaccineren. Op zich geen probleem zou je denken. Het is immers een vrije keuze die we hierin hebben, maar in de praktijk blijkt het toch wat ingewikkelder.

Zo is er een jong meisje dat zich nog niet wil laten vaccineren. Ze vraagt zich af wat de gevolgen zullen zijn voor haar op de langere termijn. Haar moeder is wel gevaccineerd, maar begrijpt haar bedenkingen. Het zijn haar vrienden en vriendinnen die het haar moeilijk maken. Ze legt uit dat deze groep het vaccin enkel en alleen wil om naar feesten te kunnen gaan. Het meisje wil ook mee naar feesten, maar wil zich niet alleen om die reden laten vaccineren. Dat vindt haar vriendengroep belachelijk! Ze ervaart een enorme sociale druk en heeft even overwogen om, tegen haar gevoel in, de prik dan ook maar te nemen. Vooralsnog doet ze het niet maar staat wel voor een enorm dilemma.

Een beetje respect, svp

Als ik achter twee dames van middelbare leeftijd loop hoor ik ‘ssstt, niet zo hard!’ Ze zijn duidelijk bang dat anderen horen hoe zij over dit onderwerp denken. Want zonder pardon en zonder verder iets over ze te weten, krijgen zij dan het stempel ‘complotdenker’ of, nog erger, ‘complotgekkie’. Blijkbaar spoor je niet als je over bepaalde zaken dieper doordenkt. We leven in een vrij land maar is dat nog wel zo als we nauwelijks nog durven uitkomen voor onze (bewuste) keuzes? Als iedereen een keuze maakt die gebaseerd is op wat hij of zij oprecht meent dat het beste is, kunnen we dat dan van elkaar respecteren alsjeblieft?!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Durf jij het nog te zeggen?
Sluiten