Oranje straten zijn leeg

Johan 10 jun 2021 / 15:00 uur

Ik rijd door een straat in mijn dorp met rechts van mij twee polderflats met appartementen. Tijdens WK’s kleurden de flatgebouwen altijd oranje. Maar nu niet.

Het is rustig. Geen vlag of spandoek te bekennen. Dat is wel eens anders geweest. De eerste flat hing vol met spandoeken. De tweede was volledig oranje geverfd. Leeft het niet ?

Ik zie alleen het oranje van de deksels van de kliko’s, die langs de weg staan of het oranje van de dakpannen van de huizen, hier naast de villawijk. Niets refereert aan het Voetbalelftal.

Voetbalhelden

Zijn er geen voetbalhelden met namen als Memphis of Frenkie, die tot de verbeelding spreken? Waar is de tijd gebleven van Pele, Cruijff of Rivera?

Ik waan me terug in 1970 bij de finale op het WK tussen Italië en Brazilië. Ik ben op vakantie met mijn ouders. Wij verbleven op een camping bij Ventimiglia. De beheerder, een echte Italiaan, was enthousiast over het feit dat zijn land in de finale stond.

Hij had geregeld dat, naast het personeel, ook de mensen van de camping naar een televisie konden kijken. Ik ben 9 jaar, heb nog geen verstand van voetbal. Maar ik word aangestoken door de enthousiaste kreten van de Italiaanse campingbewoners die namen riepen van hun helden Riva en Rivera en mij deden geloven dat Italië de beste van de wereld zou worden.

Gele Kanaries

Wij zaten opeengepakt in de kelder van het restaurant van de camping. De sfeer was goed, totdat Pele namens Brazilië scoorde. Weliswaar werd er nog gelijkgemaakt door de Italianen, maar de Braziliaanse wonderspelers waren fantastisch en drongen de Italianen ver terug op eigen helft. Zij waren kapot, liepen op hun tandvlees. Waarschijnlijk hadden zij hun krachten al verloren in de halve finale tegen West-Duitsland, die zij wonnen met 4-3 na een bloedstollende verlenging. De Gele Kanaries wonnen van La Squadra Azzurra. Hoe ver zou Oranje kunnen komen in 2021 ?

Kunnen Frank de Boer en zijn mannen net zo ver komen als de het gele of het blauwe team? Laten wij hopen.

Want als zij de eerste wedstrijd winnen,  gaan de straten weer Oranje kleuren en laten zij ons dromen van een finaleplaats.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Oranje straten zijn leeg
Sluiten