Hola-Cola-momentje

Oscar van Schijndel 23 jun 2021

Het moet ergens in het jaar 2000 zijn geweest. Ik was namens mijn ICT-detacheerder werkzaam bij een hier niet nader te noemen overheidsinstelling. Nadat ik met succes het jaar 2000 probleem voor hen had opgelost, volgde nu de oplossing van het europrobleem.

Om te voorkomen dat ik in de middag in zou kakken, zocht ik weleens mijn toevlucht tot de koelkast. Daar stonden immers allerlei blikjes in. Vooral die rode. Niet dat ik de behoefte voelde om als een als mens vermomde suikerbiet rond te lopen, maar wel vanwege dat andere opwekkende middel dat daarin zat. Het was alsof er een frisse wind door mijn hoofd waaide.

Grote boodschap

Dat veranderde echter toen ik na een grote boodschap voor de spiegel van het toilet stond. Die zwarte streep op mijn kies. Alsof mijn gebit mij een grote boodschap wilde verkondigen. Die herinnering aan dat verhaal over iemand die met dat spul uit dat rode blikje met succes de bouten van zijn fiets roestvrij had gemaakt. Een paar dagen later de bezorgde blik van mijn tandarts. Toch maar even fotootjes maken. Ondertussen mijn schuldbekentenis: ik heb iets te veel aan de drinkbare glazuuroplosser gezeten. Pff, gelukkig. Er zijn geen grote ingrepen nodig om mijn persoonlijke jaar 2000-probleem op te lossen. Kan ik toch nog met een gerust hart mijn tanden in het europrobleem van mijn klant zetten.

Alco-Hola

Die tandartsconsult was dus mijn Hola-Cola-momentje. Een soort van coming-out. Ik ga stoppen met cola drinken. Tien jaar daarvoor had ik al mijn Alco-Hola-momentje en aan rookwaren ben ik niet eens begonnen. Je zou kunnen zeggen dat ik op mijn dertigste al helemaal van drugs was afgekickt. Helaas was de wereld om mij heen dat nog niet. Tabaksreclames zijn weliswaar verdwenen, maar voor bier en cola wordt nog steeds volop reclame gemaakt. Natuurlijk, er is ook alcoholvrij bier en suikervrije cola, maar die twee zijn slechts slappe aftreksels van de echte shit.

Pogba en Ronaldo

Tijd dus voor een grote boodschap. Een frisse wind. En die kwam er ook, nadat Italië en Turkije in Rome EURO 2021 hadden afgekickt. Paul Pogba had zijn Alco-Hola-momentje, en Cristiano Ronaldo en Manuel Locatelli ieder hun Hola-Cola-momentje. Het ging de hele wereld over. Een strafschop onder de kont van de UEFA. Een mooi moment om een europrobleem op te lossen. Kick out reclame voor alcohol en cola. Als het niet in de reguliere tijd kan, dan moet de UEFA het maar in de verlenging doen. Of desnoods na het nemen van (financiële) penalty’s.