Maak je hier maar eens druk om

Bryan Dijkhuizen 15 jun 2021 / 20:00 uur

Je druk maken, we doen het iedere dag, om van alles en nog wat. We maken ons in 2021 ook heel erg druk om minderheden; mensen die ondervertegenwoordigd zijn in de samenleving. Of je nu van Aziatische afkomst bent, je hebt een fysieke handicap of je voelt je achtergesteld omdat je single bent.

Voor ieder van deze genoemde groepen is wel eens een demonstratie georganiseerd en wordt wel eens een krantenartikel aan gewijd, maar over mensen met autisme en dan in het bijzonder vrouwen of meisjes met autisme wordt te weinig gesproken.

Autisme bij jongens vaker herkend

In Nederland hebben ongeveer 2 procent van de mensen autisme, dit wil niet zeggen verstandelijk beperkt of compleet afhankelijk. Het autistisch spectrum heeft deze naam niet voor niks. Het is een spectrum en dus kan iedereen op zijn of haar eigen manier een plekje invullen op dit spectrum. Wat namelijk nog altijd wordt verstaan onder het hebben van autisme (gelukkig steeds minder) is dat deze mensen ‘niet goed zijn’. Natuurlijk zijn er altijd extremen, maar dat zie je op elk spectrum.

Bij jongens wordt autisme vaker herkend dan bij meisjes en dat is niet zonder reden. Maar die reden is bij de meeste mensen onbekend. Tijd om daar wat aan te veranderen! Bij beide geslachten is de meest eenvoudige manier om autisme te herkennen het gebrek aan communicatieve vaardigheden. Jongens uiten dit vaak door weinig te praten en erg verlegen te zijn, maar bij meisjes gaat dit vaak anders. Zij proberen het gedrag van andere mensen in hun omgeving te kopiëren. Onderzoeken gaan ervan uit dat dit komt omdat meisjes gevoeliger kunnen zijn voor sociale verwachtingspatronen dan jongens en hier dus problemen mee kunnen krijgen.

Het vergt energie

De hele dag een masker voorhouden om mee te kunnen in deze sociale wereld waarvan er van je verwacht wordt dit te kunnen. Dit vergt veel energie en dan raakt vanzelf de koek op. Ik heb zelf autisme en ik weet hoe het voelt om zo veel energie kwijt te zijn aan het sociale leven. Ben of ken jij een persoon, en in het bijzonder een vrouw of een meisje, met autisme? Weet dan, of laat deze persoon weten, dat je niet alleen bent. Er zijn veel meer mensen die ditzelfde meemaken

Ik zie eigenlijk te weinig actiegroepen of berichten die opkomen voor deze specifieke groep mensen. Nu hoeft dit niet te betekenen dat we met z’n allen op het Malieveld moeten gaan staan, maar het onderwerp bespreken zou een goede eerste stap zijn. Mensen met autisme zijn geen debielen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Maak je hier maar eens druk om
Sluiten