Van onschuldige filmpjes tot online ontwikkelportfolio op sociale media

Jean Dineka 2 jun 2021 / 12:00 uur

Hoe het maken van onschuldige filmpjes van mijn hobby tot een soort online ontwikkelportfolio op sociale media is geworden…

Als ik familieleden, vrienden, (oud) collega’s, kennissen of zelfs andere mensen mijn voetbalfilmpjes op mijn Instagram-, Twitter- of Facebookpagina laat zien, krijg ik vaak naast geweldige lovende reacties ook de terechte vraag te horen van: „Jean, waarom heb je besloten om video’s van je voetbaltrucs te maken? Wil je soms later graag een profvoetballer, zoals Soufiane Touzani, Jeand Doest of andere bekende profvoetballers worden, ofzo?”

Realistisch denkbeeld van toen

Nu klinkt het misschien een beetje gek in de oren, maar in het begin was het maken van video’s van de voetbaltrucjes die ik kon doen, meer gebaseerd op het toen realistische denkbeeld voor mij dat ik later bepaalde trucs door eventueel een ongeluk niet meer zou kunnen doen of dat ik ze gewoonweg zou vergeten, omdat ik ze zelf niet vaak gebruikte als ik met vrienden en anderen aan het voetballen was. Voor mij gold en geldt nog steeds de kerngedachte: zo simpel en effectief mogelijk voetballen, wat inhoudt: overpasen, zakken, verdedigen, tikki-takka met je teamgenoten en scoren. En alléén panna’s geven als er geen andere uitweg te vinden is. Verder deed ik het, en daar ging het mij met name om, om mijn verlegenheid te overwinnen, om mezelf te presenteren en om een positiever zelfbeeld te krijgen. Maar nu heeft het maken van voetbalvideo’s meer betekenis voor mij gekregen.

Door de jaren heen kwam ik hierdoor weer met veel oude bekenden en vrienden van mij in contactn waarna we met elkaar afspraken om te gaan voetballen of juist met nieuwe mensen. Het liet mij ook inzien dat ik onbewust andere mensen heb weten te inspireren om hun voetbalvaardigheden via video’s te laten zien en te verbeteren. Of dat ik zelfs mensen heb kunnen motiveren om met voetballen te beginnen. Dat vond ik een hele bijzondere, maar prachtige gewaarwording.

Tips en tops betekenden veel

Het is natuurlijk fijn als je video’s op sociale media veel respons en likes opleveren. Maar het zijn meer de tips en tops die veel voor me hebben betekend en mij een betere voetballer hebben gemaakt dan ik in het begin was. De adviezen kwamen soms van voetballers die meer gevorderd dan ik waren of van de échte profs onder ons over hoe je aan je vaardigheden kunt werken. Dit alles heeft me tot nu toe echt geholpen en het heeft mij zeker gemotiveerd om door te gaan.

Ik zie het ook als een zeer nuttige en effectieve manier om je eigen voortgang bij te kunnen houden en (met anderen) over je voetbalvaardigheden te reflecteren. Daarnaast zie ik de eerste video als een soort vertrekpunt. De volgende video als een bestemming waar je naartoe wilt werken en waar je je vooruitgang aan andere mensen kunt laten zien. Omdat ik altijd al geïnteresseerd in design en het maken van filmpjes ben geweest, ging alles heel goed samen.

Zou ik andere mensen willen aanraden om het ook te doen? Jazeker! Omdat het niet alleen heel leuk is om te doen, kan het zoals gezegd ook heel nuttig zijn om de voortgang van je eigen ontwikkeling van de hobby die je graag beoefent – in mijn geval is het voetbal – of die van anderen te volgen, maar het geeft je ook een positiever zelfbeeld, het versterkt je reflectievermogen en het helpt je om jezelf beter of in ieder geval comfortabeler te presenteren.

Reageer op artikel:
Van onschuldige filmpjes tot online ontwikkelportfolio op sociale media
Sluiten