Poffertjesverkoper wroet in neusgat

Dave Hagenstein 2 jun 2021 / 17:52 uur

‘Fraude in neus’, kopt de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws. Het citaat: ‘Sinds december zouden 9000 mensen slachtoffer zijn geweest van zo’n frauduleuze test.’ Indonesische medewerkers zagen een ‘gat in de markt’. Veel geld verdienen met het ‘recyclen’ van wattenstaafjes. Klaar voor hergebruik om te wroeten in het volgende neusgat.

Het Nederlandse nieuws maakt melding van de glaszetter en de poffertjesverkoper die een commerciële teststraat starten. De loodgieter en de schoorsteenveger zijn nog niet gesignaleerd. Deze laatste beroepsgroep is er geknipt voor, ik zou hen bij voorrang aannemen.

Maar ook zij moeten even oefenen. Aan de hand van de eerste deelnemers – de proefkonijnen – wordt ervaring opgedaan. Het mag nog even fout gaan, kortingsbonnen zijn hier op zijn plaats. En dat is de moeite waard als je weet dat een test vier tot vijf keer over de kop gaat. Je bent 150 euro lichter, als je de ‘straat’ uitrijdt, maar je hebt wel het felbegeerde certificaat in handen.

Kakkerlakken

Criminelen zijn net als kakkerlakken. Ze verschijnen op plekken waar een luchtje aan zit en zien een lucratieve handel in de uitgifte van valse certificaten. Of het gemakkelijk is? Het schijnt. Even photoshoppen en klaar. Voor een geeltje te koop op internet. Kopers en verkopers zijn gepakt en ‘quarantaine’ achter de tralies dreigt.

De lockdown is voorbij en versoepelingen zijn toegestaan. De bioscoop, het theater en het concert kunnen weer bezocht worden, maar je moet wel eerst langs de commerciële ‘neuspeuteraar’. De spontaniteit is op die manier ver te zoeken.

Er is ook bizar nieuws. Floor Drost uit Amersfoort heeft een ‘abonnement’ op de teststraat. Hij heeft zes zoons en het gezin is in totaal achttien keer getest. Floor testte negatief ofschoon hij wél corona heeft gehad. Of hij korting in de teststraat heeft gekregen, daar wordt geen melding van gemaakt.

Coronamelder

Een kop van De Gelderlander: ‘Coronamelder slaat alarm na bezoek aan teststraat.’ Hij heeft zijn beperkingen: geeft geen tijdstip aan, detecteert geen muurtjes en tentdoeken en registreert maar wat. De Nijmeegse Jeannet Saat is misschien besmet in de wachtrij, maar dat is niet zeker. Het advies is dan ook om bluetooth uit te schakelen en zich opnieuw te laten testen en tien dagen thuis te blijven. Chaos alom.

Goed nieuws

Teststraten hebben een wisselend imago. Soms worden de resultaten niet aan het RIVM gemeld, op beperkte schaal is er valsheid in geschrifte. En nu het goede nieuws. Commerciële labs moeten het hebben van bulkproductie. Het academische laboratorium van het MUMC+ in Maastricht is kleinschaliger, maar levert specifieke informatie, meer kwaliteit en de uitslag krijg je meestal binnen 24 uur. Zo kan het dus ook!

 

Reageer op artikel:
Poffertjesverkoper wroet in neusgat
Sluiten