Zinloos gespeld

Oscar van Schijndel 23 apr 2021 / 17:07 uur

„Hé Os! O-os! Happy FF?”

„Wajist?”

„Ik wil dat je iets voor me doet! Spel even ‘Kwintsheul’ voor me!”

„Geen probleem. K-W-I-N-T-S-H-E-U-L.”

„Nee Ossie, ik bedoel het spelalfabet!”

Oh, op die fiets (racefiets).

„K van Karel, W van Willem, I van Isaac, N van Nico, T van Theo, S van Simon, H van Hendrik, E van Eduard, U van Udo, L van Leo!”

„Vuile racist! Seksist!”

Tja, daar sta je dan. Dan doe je nog zo je best om het iedereen naar de zin te maken en niemand voor het hoofd te stoten, krijg je dat gedonder. Kilo-Utrecht-Tango. Toch maar even opgezocht. Ik schud mijn hoofd. Mijn gesprekspartner heeft gelijk. Ons spelalfabet bestaat uit 24 witte mannelijke namen, één vrouwelijke naam en zelfs een scheldwoord voor een vrouw. Als mijn gesprekspartner mij had gevraagd ‘Amsterdam’ te spellen, was het wellicht anders gelopen. Want daarin zit twee keer de M van Marie. Aan de andere kant had ik bij ‘Boxtel’ ook een probleem gehad. Xantippe is namelijk een Middeleeuws scheldwoord voor heks.

‘X van Xaviera’

Wat is er mis met de X van Xaviera, de A van Ahmet, de F van Fatima, de R van Rachid? Ik vrees dat hier heel veel mis aan is. Een deel van onze bevolking zal mij verwijten dat ik me met serieuzere zaken bezig moet houden dan dat spellingsgeneuzel. En de vaderlandslievende cultuurbeschermende rechts-populistische fatsoensbrigade zal mij verwijten ons alfabet in de uitverkoop te doen. Zo bedoel ik het nou ook weer niet.

Duits initiatief

Toch maar weer even naar het oosten gekeken. Daar komen de wijzen immers vandaan, zeggen ze. In Duitsland is een initiatief ontstaan om de letters van het alfabet te vernoemen naar plaatsnamen. Die zijn immers niet gekleurd en ook nog eens genderneutraal. Helaas blijken alle gekozen plaatsnamen in het noorden van het land te liggen. Ah, NDR, Nord-Deutsche Rundfunk staat hier. Je zou met een beetje fantasie ook de steden van de kentekenplaten kunnen gebruiken. De A van Augsburg, de B van Berlijn, de C van Chemnitz, enzovoort. Volgens mij zijn dan alle deelstaten vertegenwoordigd.

K van Katwijk?

Zou dit in Nederland ook kunnen? Namen van plaatsen, provincies en rivieren? De G van Gasselternijveenschemond. Oké, liefst twee, maximaal drie lettergrepen en de klemtoon op de eerste. Arnhem, Brunssum, Culemborg, Dokkum, Ede, Foxhol, Gouda, Haarlem, Ittervoort, Joure, Katwijk, Leiden, Maarssen, Nuenen, Opmeer, Putten, Roden, Schiphol, Tilburg, Utrecht, Venlo, Waalwijk, eXloo, IJssel, Zeeland. Bijna goed. Alleen de Q nog. Wellicht voor die nieuw te bouwen stad die we in ons land Arnhem-Schiphol-Arnhem-Putten nodig hebben. Quickburg? Ik zou willen zeggen: Dokkum-Opmeer-Ede-Nuenen!

Studenten ontwerpen bijzondere plant die zorgt voor gezondere klaslokalen

Reageer op artikel:
Zinloos gespeld
Sluiten