Maatregelen

Jessi Pieper 26 mrt 2021 / 10:00 uur

Al een jaar lang kijken we massaal naar de corona-persconferenties. In het begin was alles nieuw, eng en jeetje, wat een respect voor onze minister-president. Wat moet dit allemaal ontzettend zwaar zijn, ook voor hem.

Het land toespreken, vervelende boodschappen overbrengen en van vergadering naar vergadering rennen. Steeds wanneer we dachten dat we het gehad hadden, kwam er een nieuw dieptepunt. Aangezien wij als ‘normale burgers’ continue geëvalueerd worden en streng worden toegesproken omdat we de regeltjes niet goed opvolgen dacht ik, misschien kunnen we de andere kant ook even evalueren.

Mark, Hugo, wat dachten jullie in godsnaam in de zomer? Lekker op reces. „Nederlanders, jullie mogen op vakantie, maar het is jullie eigen verantwoordelijkheid.” Terwijl in alle andere landen de corona-updates en persconferenties gewoon doorgingen, hadden wij lekker vakantie. Dat zorgde al voor gedoe, je had de Nederlanders die ‘gewoon’ op reis gingen en de Nederlanders die vonden dat dit onverantwoord was. En waar was onze minister-president? O, wacht, die had het hiervoor over een intelligente lockdown. Maar Mark, hoe kon je dit, deze verantwoordelijkheid bij ons leggen? In een van de grootste pandemieën, verwees jij terug naar onszelf. Na de zomer liepen de besmettingen hoog op. Kei-vervelend dat corona geen vakantie hield, zoals wij wel deden. Corona hield hier gewoon geen rekening mee.

Chocoladewinkel, super essentieel

Terwijl de besmettingen opliepen werd er in het najaar al volop gewaarschuwd. „Als er nu niet ingegrepen wordt, loopt het nog sneller op én moeten we halverwege december in een grote lockdown.” Maar onze minister-president greep niet in. De brandjes werden brandhaarden, en toen moest ALLES dicht. Alle winkels, de gehele horeca werd wederom getroffen, de contactberoepen en scholen moesten sluiten. Alleen ESSENTIËLE winkels mochten openblijven, de supermarkten, apothekers, de slijterijen en de chocoladewinkels. Super essentieel Mark! Ik zweer het je, zonder de Gall & Gall of de beste chocolade-zaak op de hoek, kwam ik deze maanden niet door. Mark, serieus? Hoe kun je je uitzonderingen op de maatregelen nog verkopen? Daar hielden jullie sowieso wel van, uitzonderingen. Maar weet je wat het met uitzonderingen is? Deze worden steeds ongeloofwaardiger. Alle contactberoepen open behalve …, de horeca? Nee, echt niet verantwoord. Maar mensen zitten weer volop in treinen, bussen, trams. Gaan weer massaal naar de kantoortuinen toe. Daar heb ik je de afgelopen persconferentie niet zoveel over horen zeggen. „Blijf thuis…”

Zullen we het ook even hebben over de avondklok? Na 21.00 uur kan écht niet. En nu, nu is ie vanaf volgende week woensdag verschoven naar 22.00 uur. Nobel van je, maar zelfs nu kun je niet toegeven dat dit eigenlijk helemaal nergens op slaat. Sterker nog, je geeft mensen nu volop ruimte om lekker bij elkaar op bezoek te gaan. En weet je Mark? Hier zijn we ook aan toe. Menselijk contact. Bemoedigende woorden van vrienden of familie. Spelletjes doen, lekker in de tuin BBQ-en of gourmetten en dan om 21.30 uur eens langzaam terug naar huis.

Zakelijke feestjes

Je hebt stemmen gekregen van mensen die jouw beloftes geloofd hebben. Zij hoorden in de vorige persconferentie: we zijn goed bezig! De terrassen mogen open! Meer ruimte voor de winkels! De hogescholen! Ja! Zij voelen zich nu bedrogen doordat je je nu niet hieraan houdt… Mark applaus, ik heb vol verbazing naar de verkiezingen zitten kijken, deze kwamen voor jou precies op tijd.

De verkiezingsfeestjes waren ‘zakelijk’. Dus daarom was het geoorloofd om met te veel mensen op een klein oppervlak te zitten. Hoe fijn dat corona hier rekening mee gaat houden.

Dat er een minister besmet is met corona? O joh, geen probleem, we hoeven niet in quarantaine, want dit waren derdegraads contacten? Hoe zullen hele klassen, families, woongroepen en studentenhuizen hier op reageren?

En je testbeleid? Hoe vaak heb jij het woordje testen gebruikt? Mark, ongelofelijk. Hoe vaak heb jij je laten testen eigenlijk? Denk toch dat jouw coronamelder-app regelmatig moet zijn afgegaan. Je was zelfs trots toen je na een klein jaar zei dat je nog geen een test gehad hebt. Iets met goed voorbeeld doet…?

Geen corona-ontkenner

Beetje jammer trouwens dat er in de verkiezingen te weinig aandacht was voor bijvoorbeeld de toeslagen-affaire. Dat schuif je nu net zo makkelijk weg als je dat deed toen je hiervan hoorde. Een kerncentrale in Groningen? Want dat willen ze daar zelf heel graag? De chaos en puinhoop die er in de zorg is? De jeugdzorg, waarin de marktwerking de zorg echt verpest heeft. Chapeau.

Maar weet je wat blijft? De rijke Nederlanders worden alleen maar rijker, godzijdank.

Mocht je je afvragen wie ik ben?

Een viruswappie of een corona-ontkenner? Nee Mark. Ik ben een 32-jarige vrouw met een hbo-diploma op zak, een baan in de jeugdzorg, die geen huis of zelfs garagebox kan kopen omdat de prijzen zo gigantisch hoog zijn en daarom in een huur-appartementje woont en met een studieschuld zit.

Wij zijn de toekomst.

Reageer op artikel:
Maatregelen
Sluiten