Aannemen! 2 broodjes vleermuis graag!

Cale columns 8 feb 2021 / 10:30 uur

Dat vraag ik u af. Of je denkt dat het broodje vleermuisverhaal als verklaring voor Covid eigenlijk een broodje aapverhaal is? Dat het zo vaak als oorzaak van de pandemie is genoemd dat het waarheidsgehalte toeneemt? Want zo gaat dat toch met broodje aapverhalen? Het zijn triggerende weetjes of gedachtenthrillers die je verneemt, aanneemt en verder vertelt. Zonder te checken.

Maar checken doet Marion Koopmans nu dus wel, in Wuhan.

Om te voorkomen dat de rijkelijk gevulde mand met broodjes aap verder uitpuilt. Trivia, zoals het water in Nederland altijd linksdraaiend het afvoerputje ingaat. Wist je niet? Het is het Carioliseffect. Neem de proef op de som, draai de kraan open en je zult zien dat het zo is. Net zoals een draaikolk in zee altijd linksom je naar de bodem sleurt. Leuk weetje, maar hou het niet voor jezelf en deel het. En dan is het volgende broodje aapverhaal een feit, want als je je er natuurkundig in zou verdiepen, dan is er geen hol van waar. En blijkt Cariolis’ vinding in de praktijk niet van toepassing.

Platte aarde

Krijg je nu het schaamrood op de kaken omdat je hebt beweerd dat ‘de mensen vroeger dachten dat de aarde plat was en dat Columbus ervan af zou vallen als ie te ver ging varen’ als dat niet waar is? De aarde was niet plat en de mensen dachten dat ook niet. Nou ja, enkelen wel, maar die aten datzelfde apenbrood. We nemen nu aan, dat de mensen in de 19e eeuw aannamen dat de mensen vroeger aannamen dat de aarde plat was. Aannemingsbedrijven zijn namelijk van alle tijden.

Vikingen droegen horens op hun helm, dat weet iedereen. Zelfs Uderzo en Goscinny tekenen ze zo wanneer Asterix Noormannen ontmoet.  Maar hoe krijg je zo’n holle hoorn nou op een helm bevestigd, zonder Pattex of Pritt-stift? Wil je dat dan niet uitzoeken? Blijken de horens die bij de opgravingen zijn gevonden drinkbekers te zijn, en de opgegraven helmen stuk voor stuk vrij van hoorns. Sommigen beweren dat ze tijdens de hongerwinter de droppings van het Zweedse wittebrood hebben gezien. Zo vaak verteld en zovele ooggetuigen die duizenden broden zagen vallen. Maar wie gooit er nou broden naar beneden, in nat grasland of in een vuile woonwijk? Het Zweedse wittebroodje aapverhaal spreekt minder tot de verbeelding dan de daadwerkelijke dropping van balen meel.

Aluminium hoedje

Ieder heeft zijn eigen overtuigingen, gedachtes en broodje aapverhalen. Lang niet altijd even consistent. Want waar iemand overtuigd is van vergiftiging door chemtrails en niet gelooft dat het condenssporen van vliegtuigen zijn, kan hij/zij zich verbazen over mensen die geloven in leven na de dood. En degene die gelooft dat Mozes de Rode Zee spleet, kan weer glashard ontkennen dat dinosaurussen hebben bestaan. Je kunt een aluminium hoedje opzetten om straling van 5G tegen te gaan of boze energie te weren, maar het gek vinden dat een pastafari een vergiet op het hoofd draagt. Voor de een is Jezus de zoon van God, voor de ander is het de ultieme milieuactivist omdat hij niet op olie maar op water liep.

Covid staat voor Certificate Of Vaccination id. Heb je nodig straks, anders kom je nergens meer binnen. Tenminste: dat wordt door een groeiende groep aangehoord, en zonder te kauwen doorgeslikt en verder verteld. Als die groep groot genoeg is, dan zal het wel waar zijn, toch? En dan wordt de officiële term Corona Virus Disease 2019 juist als broodje aap gepresenteerd. Maar wie serveert de broodjes nou? Wie aapt de ander na en wie speldt je wat op de mouw? Wanneer komt de ware aap uit diezelfde mouw? Waarom die mouw opstropen om een vaccinatie met een microchip te ontvangen? En wat nou als er 5 chips in een flesje zitten en we er stiekem 7 doses uithalen? Waarom alleen maar aannemen en denk je niet verder door en blijf je jezelf niet afvragen of alle reuring wel terecht is?

Niet ziek en… niet ziek

De een laat zich vaccineren omdat ie niet ziek wil worden, de ander laat zich juist niet vaccineren omdat ie niet ziek wil worden. Iedereen heeft wel wat, iedereen is raar, maar niemand wil dus ziek worden Da’s wel weer een fijne gedachte, dat het universeel is en zou het niet nog fijner zijn als iedereen dat van zichzelf en van een ander zou accepteren en dat respecteren?

Ken je trouwens dat verhaal van die aap die door het hek drong en kwaad een broodjesbar in de dierentuin inrende? Was wel een aap, en ook een broodje, maar toch geen broodje aap.

Reageer op artikel:
Aannemen! 2 broodjes vleermuis graag!
Sluiten