Slaap zacht

Ai Gun 26 jan 2021 / 21:34 uur

Begin januari keek ik vol verbazing samen met de hele wereld, naar de bestorming van het Capitool in Washington. We vonden het ongelofelijk dat zoiets kon gebeuren in een beschaafd westers land.

De plaatjes en filmpjes van de malloten die het Capitol binnendrongen deelden we massaal en we maakten ze belachelijk door ze Trumpies, hillbillies en hersenloze boerenkinkels te noemen. Ook ik keek vol verbazing en plaatsvervangende schaamte naar de beelden. Gebeurde dit echt serieus live op tv in de U-S-A?? Dit hield je toch niet voor mogelijk in een beschaafd ontwikkeld land in het rijke noordelijke deel van de aardbol. Dit is wat je zou verwachten in een bananenrepublieken ver weg in een ontwikkelingsland in het zuidelijke deel van de wereld.

De Dutchies

Inmiddels heeft Biden de sloten van het Wittehuis al laten vervangen om zeker te zijn dat Donald niet ineens terugkeert en kijkt de wereld vandaag naar Nederland. De Dutchies die eerst nog met hele slappe maatregelen corona probeerden te overwinnen, zien nu de ernst van de situatie in en gaan helemaal in een strenge lockdown, inclusief gepolderde avondklok. Maar het land van vrijheidlievend, egoïstisch en ‘ik doe toch wat ik wil’ gaat al de straat op. In de eerste dagen van de avondklok, uit verveling met het excuus massaal te gaan ‘demonstreren’.

‘We vechten voor onze vrijheid en zullen niet buigen voor deze dictatuur. Dit schijnt de mantra te zijn van deze wappies, sinds de invoering van de avondklok. Demonstraties die uit de hand lopen en relschoppers die hulpdiensten belagen, winkels plunderen en eigendommen van onschuldige burgers vernielen en in de fik steken, is dat vrijheid? Dingen in brand steken, stoeptegels lostrekken om je te bewapenen en een ziekenhuis aanvallen, om te vechten voor het vrije woord en allemaal zonder schaamte?

Daar relt onze toekomst

Kijk goed beste mensen, deze ambitieuze groep opstandelingen zijn onze toekomst, ergens daar loopt wellicht de schilder van je huis van de toekomst, of de advocaat die je zal verdedigen tegen de dictatuur? Of misschien wel je huisarts over een paar jaar die je een vaccin tegen een nieuw virus moet geven. Fijn vooruitzicht hè?

Pfff stoer hoor! Stelletje zielige nietsnutten. Copycats! Mooi die vrijheid. Geloof me, ik heb het ook gehad met corona, thuiswerken, thuisonderwijs en thuis zijn. Ik zit ook al een jaar thuis, ik ben die regels ook zat en wil ook weer normaal kunnen doen. Maar regels zijn er niet voor niets en zonder regels is er anarchie en volgt er chaos, zeker in een zelfzuchtige wereld waarin iedereen zijn eigen vrijheid zoekt.

Hoop op koude cel

Ik ben het ook zat, maar toch houd ik mij wel aan de regels. Ik sta niet te rellen. Ik val geen ziekenhuis aan. Ik sticht geen brandjes, gooi geen vuurwerk naar de politie of de brandweer die erger proberen te voorkomen en de veiligheid bewaken voor de samenleving.

Ik hoop dat je vannacht lekker slaapt, hoop in een koude cel huilend en in eenzaamheid. Ik hoop dat je niet een bed op de IC van het ziekenhuis nodig hebt, die jij of je vriendjes-relschoppers probeerden te vernielen. Slaap zacht. Hoop dat je moeder niet onwel wordt en haar auto die afgebrand is nodig heeft om naar een arts te rijden. Slaap zacht. Hoop dat je opa de brandweer niet nodig heeft bij hem in het tehuis, terwijl die te druk bezig zijn om de sporen van je vandaalvriendjes te blussen. Slaap zacht en schaam je voor de ellende en verdriet die je hebt achtergelaten voor zoveel onschuldige mensen.

Reageer op artikel:
Slaap zacht
Sluiten