Omroep Zwart

Debora Fernald 14 jan 2021 / 13:16 uur

Gekke tijden zijn het toch! Witte mensen geven aan dat ze genoeg hebben van alle protesten en dat gedram en gezeur over zwart.

‘Zwarte Piet mag niet meer’. De vrijheid van meningsuiting staat ter discussie. ‘Mag je dan helemaal niks meer zeggen? Straks mag je ook niet meer zwartkijken, zwartrijden, zwartgallig zijn, liegen dat je zwart ziet, zwarte dag, zwarte markt, zwartwerker, zwarte koffie, zwarte doos en zwart geld zeggen. Neger mag ook al niet meer. Moorkop, Negerzoen, De Zwarte Gaper bij de drogist, alles moet weg. Je durft niet eens meer om ‘zwarte schoensmeer te vragen? Voor je het weet staat er ‘zo’n Kick Out Zwarte Piet figuur’ voor je neus. En je moet ook nog uitkijken om niemand zwart te maken. Het moet echt niet gekker worden’, vragen witte mensen zich bezorgd af.

Zwart het symbool

Okay, racisme is nog lang geen voltooid verleden tijd en als iets symbool staat voor racisme dan is het wel zwart. ‘Maar Akwasi met zijn Omroep Zwart slaat volledig de plank mis’. Nou ja, volgens witte mensen dan. ‘Die naam, belachelijk wie noemt zijn omroep nou ‘Zwart’? Akwasi is een vervelende klootzak, agressief, gevaarlijk, zwakbegaafde snel gekrenkte narcist, kort lontje en een volledig doorgeslagen triest mannetje.’ Zolang zwart staat voor iets negatiefs, maakt niemand er een probleem van. ‘Maar.. hoe haalt Akwasi het in zijn hoofd om het woord zwart positief te gebruiken.’ Bekende en minder bekende Nederlanders spreken zich uit tegen Omroep Zwart. Omroep Zwart wordt weggezet als een omroep die zou zorgen voor polarisatie en segregatie. Columnist en televisiemaker Özcan Akyol beweerde in zijn column dat Omroep Zwart ‘segregatie in de hand werkt’. Volgens Koffietijd-presentatrice Loretta Schrijver moet Omroep Zwart ‘dan maar direct op zwart gezet worden’.

Urgentie Omroep Zwart

Niemand heeft het over waar het werkelijk om gaat, nl. de urgentie van Omroep Zwart. Ondertussen wordt Omroep Zwart door gevestigde media en sociale media onophoudelijk aangevallen. Uit blinde haat en angst voor verandering en het delen van de macht, zetten witte mensen alles in het werk om Omroep Zwart en vooral medeoprichter Akwasi tegen te werken, te intimideren, belachelijk te maken, te beledigen, vernederen en te bedreigen.

Dat men kritisch is begrijp ik volkomen, maar om de aandacht op deze manier af te leiden van waar het werkelijk over gaat is best wel zielig. Omroep Zwart is alles waar conservatief Nederland bang voor is. Ik roep iedereen op om lid te worden van Omroep Zwart! Macht verschuiven is lastig, maar niet onmogelijk. Het zou zo maar de weg vrij kunnen maken voor meer kleur in de top van de politie, het onderwijs, het bedrijfsleven en de politiek. Wie Omroep Zwart steunt is ‘Wakker’!

Debora Fernald (kunstdocent & gebiedscommissielid GroenLinks Rotterdam)

Reageer op artikel:
Omroep Zwart
Sluiten