Mensen worden lui door corona

Lieke Van Duuren 21 jan 2021 / 11:00 uur

We weten het allemaal: we zitten weer in een lockdown. Alles is dicht en je kan bijna niets meer. Alle restaurants, veel winkels, bioscopen en ga zo maar door zijn gesloten.

Ook zijn alle sportscholen dicht en mogen groepslessen binnen en buiten ook niet meer. Bij sommige sporten kan er nog wel online les worden gegeven, zoals bij dansen. Zelf dans ik ook twee keer in de week via Zoom, maar vaak gaat het dan alsnog niet door. Dit komt doordat er minimaal zes personen zich moeten hebben ingeschreven voor de online dansles, maar vaak schrijft bijna niemand zich in en gaat de les niet meer door, omdat heel veel mensen er te lui voor zijn.

Een duwtje om te bewegen

Door corona zitten mensen hele dagen lang binnen op de bank of achter hun bureau. De motivatie om te gaan bewegen is er dan ook niet. Ik denk dat het komt omdat veel mensen vaak gaan sporten met anderen, waardoor het gezelliger is en je ook een duwtje krijgt van de ander om te gaan bewegen. Nu, vanwege corona, krijg je dat duwtje niet meer. Toch vind ik dat mensen actiever moeten worden en misschien wel die coronakilootjes weg moeten verbranden. Mensen moeten naar mijn mening van de bank af komen en gaan bewegen. Maak bijvoorbeeld een wandeling of dans lekker mee op de muziek (dit probeer ik steeds vaker te doen). Bewegen is namelijk gezond! Je krijgt er meer motivatie van, je bent actiever, je hersenen werken beter, je voelt je beter, je bent minder lui, enzovoort enzovoort.

Lang en vermoeiend

Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik vind het zelf ook lastig om iets te gaan doen en uit m’n bed te komen. Ook zit ik doordeweeks elke dag achter m’n bureau vanwege het online onderwijs. Ik ben wel blij dat we nog twee pauzes tussendoor hebben en dat ons lesrooster is verkort, maar het is nog steeds erg lang en vermoeiend. Daarnaast gaan de danslessen dus vaak niet meer door, kan ik niet meer werken en heb ik veel minder sociale contacten. Conclusie: ik zit de hele dag binnen. Ik merk dan ook dat mijn conditie achteruitgegaan is en denk dat ik niet de enige ben die dat heeft. Ook ik krijg dat duwtje om te gaan bewegen niet meer. Af en toe word ik nog door mijn vriend ‘gedwongen’ om te gaan wandelen. Het is altijd gezellig en ik ben blij als ik het heb gedaan, maar ik heb toch wel dat duwtje nodig om m’n jas en schoenen aan te trekken. Ik wandel namelijk nooit wanneer ik alleen ben, omdat ik dan de motivatie er echt niet voor heb. Wel probeer ik thuis altijd te gaan dansen als de muziek aan staat, maar dat is zeker niet hetzelfde als mijn fysieke danslessen. Mijn punt is: we hebben er allemaal moeite mee, maar dat betekent niet dat we minder moeten gaan bewegen. Dus wees niet lui en beweeg!

Reageer op artikel:
Mensen worden lui door corona
Sluiten