De spiegel van de maatschappij

Marcel Eckenbach 5 jan 2021

Even geen inzending over virussen of vaccinaties. Ik ga het heel ordinair over voetbal hebben. Nee, niet meteen wegklikken of swipen. Wie weet zit er nog een aardige wending aan te komen.

Voetbal blijkt namelijk één van ons meest populaire tijdverdrijven te zijn. Meer nog dan onze nationale hobby: de koninklijke familie. Voetbal is kennelijk een niet te onderschatten sociaal maatschappelijk ding.

Ontwikkeling

Als fan van het spelletje kijk ik graag naar een voetbalwedstrijd. Liefs een partij uit de Engelse Premier League. Ik probeer wel eens naar Fortuna Sittard-Heracles te kijken maar dat voelt dan weer als zelfkastijding. Ik mis tegenwoordig de brutale buitenspelers en de technisch verfijnde middenvelders. Door de huidige spelopvattingen zijn dit helaas spelers van een uitstervend ras geworden. De spelontwikkeling schrijdt voort en als liefhebber zal ik de vooruitgang inclusief VAR moeten omarmen. Ik irriteer me nooit aan het spelletje, maar na een wedstrijd rest er altijd discussie. Bij sport is dit altijd weer een leuke bijkomstigheid.

Mediapower

Mijn ergernis richt zich op een ander onderdeel van de sport. Ik zou aan ESPN en Ziggo Sport voor willen stellen dat abonnees een kanaal kunnen kiezen zonder commentaar, maar met behoud van publieksgeluid. Want het commentaar is waar ik mij het meest aan stoor. Zo’n commentator kijkt bijna tegelijk naar zijn monitor en naar het veld. Dit zorgt nog wel eens tot een verkeerde constatering, wat dus kan gebeuren. Maar vervolgens wordt hier door de verslaggever ook een mening op gegeven en een conclusie aan verbonden waar iedereen achteraan loopt. Tevens is een gunfactor voor sommige clubs als Ajax, AZ en Heerenveen kennelijk niet te onderdrukken. En de media schrijft  en praat en hebben hun conclusies altijd paraat. Zelfs de bondscoach is niet ongevoelig voor mediadruk. Mediapower van de bovenste plank.

Bijzonder

Gelukkig leven we in een land waar voetbalspecialisten als Gijp, Kieft, Van Basten en Gullit publiekelijk op de rem mogen trappen wanneer de media de talenten van AZ weer eens over het paard tillen en het spel van Ajax ophemelen vanwege een partijtje tegen VVV Venlo. Het bijzondere is dat dit alleen bij voetbal kan. Gaat het om burgerlijke (on}gehoorzaamheid dan moet je ineens zelf diep graven naar de Gijps, Kiefts en Van Bastens.

Er is een stelling die zegt dat voetbal de spiegel van de maatschappij is. Dat zou wel eens zo kunnen zijn. Althans… ten dele…