Pas op met leningen op geluk

Imgerd Friso 4 nov 2020 / 17:57 uur

Geluk zit in de kleine dingen. Een moeder die d’r kind na lange tijd weer innig omhelst, de eerste zonovergoten lentedag na een barre winter of een lijn coke op vrijdagavond.

Iedereen die weleens drinkt, snuift, likt of slikt, weet dat dergelijke middelen ontzettend stimulerend werken. Je voelt je lekker, hebt meer zelfvertrouwen en kan de wereld aan. Tot de volgende dag, wanneer de kater inslaat als een bom. Ik heb een theorie die concludeert dat als je drank of drugs gebruikt, je geluk van de volgende dag leent.

Geluk stijgt ineens

Gebruik je een dag geen drank of drugs, dan kom je de dag door op 100 procent en ontwaak je de volgende ochtend op 100 procent. Komt je makker, collega of andere naaste op bijvoorbeeld vrijdagavond met het lumineuze idee om drank, drugs of beide te gebruiken, dan stijgt die 100 procent ineens.

Drie biertjes en twee lijntjes en je voelt je 20 procent gelukkiger; je leeft dus op 120 procent. Verdubbel je de middelen, dan kom je al uit op 140 procent. Enzovoort. Dat geluk komt niet uit de lucht vallen, en het zijn ook niet de middelen die dat geluk creëren. De middelen die je in je mik gooide ’lenen’ jouw extra geluk op dat moment. Maar die lening moet je terugbetalen.

Lening met een prijs

Stel je gebruikt zoveel dat je je 80 procent gelukkiger voelt dan normaal. Die 80 procent moet ergens vandaan komen; de volgende dag. Wanneer je de volgende ochtend ontwaakt, zul je moeten concluderen dat je afgesloten lening met een prijs kwam. Je kan vandaag maar leven op 20 procent, waar dat normaal gesproken 100 procent is. Die missende 80 procent verbruikte je gisteren al.

Heb je heel veel pech, dan betaal je ook nog rente over dat geleende geluk. Dat betekent dat je je niet één, maar twee dagen ontzettend ellendig voelt. Weliswaar iets beter dan de eerste katerdag, maar het is alsnog een helse ervaring.

Vermijd leningen met te hoge rentes, want er komt een dag dat je het niet meer kunt terugbetalen.

Reageer op artikel:
Pas op met leningen op geluk
Sluiten