We hebben het verpreutst

Erwin Troost 22 okt 2020 / 19:00 uur

En het begon niet met mondkapjes, het schoonmaken van winkelwagentjes. Geen tepels mogen tonen op Social Media. Nee, we hebben het verpreutst in het land van de vrijheid.

Door ons niet aan regels te houden. Tenminste dat is wat wij denken. Wij hebben het daardoor niet verpreutst, mijn beste medelander. De mens ging in hokjes denken. We kochten dingen online. Jullie hadden elektronische tandenborstels in jullie oren. Jullie zaten allang in een lockdown, vanwege jullie mobiele telefoon. Sommigen hadden een relatie met hun gamecomputer.

We gingen naar supermarkten en verweerdden de kaas-, groente-, visboer en de slager en de rest kochten we online. Daardoor moesten winkels sluiten en nu willen we ze terug. We hadden homobars met gezelligheid en lol. Ik heb die tenten niet afgeweerd. En ergens ging er een joint rond. Dat deelden we met elkaar.

Het kon allemaal!

In de jaren zeventig en tachtig lagen vrouwen topless op het strand. Heerlijk. Ook op concerten toonden we de tepels vrij. Er waren mannen die make-up droegen en transgenders waren er al. Het kon allemaal! Maar langzamerhand wilden de mens zich via fillers, botox en siliconen mooier maken, maar het werd er niet mooier op. Ik vermoed dat het mondkapje niet het eerste is wat we eraan kunnen verbergen.

Mijn moeder vond Prince vroeger vies dansen. Toen ik haar vroeg naar Elvis in haar tijd begreep ze de vergelijking. Soms moet je terugblikken naar jouw ouders en haar voorouders jeugd. Het meest gelezen boek is van Anne Frank. Een terrible lockdown was dat voor haar.

Chief Seattle

Ja, ik weet dat ik van de hak op de tak spring, maar dat doet de mens ook in Apps, dus we gaan verder terug. In 1854 hield de indiaan Chief Seattle een toespraak, omdat een gouverneur zijn land wilde kopen, vanwege het bouwen van steden en rails voor treinen. Chief  Seattle zei: „De mens zal ten onder gaan. Bevuil uw legerstede en u zult bezwijken aan uw eigen vuil. Hoe kunt u de vogels, het land, het struikgewas, de lucht, de bloemen en de dieren kopen? Hoe kan een mens zijn moeder bezitten? De grond waar uw voorvaderen begraven zijn.”

De mens luisterde niet en begon te bouwen. Steden, wolkenkrabbers en in die hoge torens bevonden zich mensen die bouwden aan digitale wegen, zodat we konden communiceren via computers. Soms kregen we computervirussen, maar de mens kreeg dat onder controle. Doordat ze de digitale wereld begrepen, maar vergeten waren hoe het echte leven werkte. En hier houd ik op.

Chief Seattle zei het al: De Aarde behoort niet aan de mens, de mens behoort toe aan de Aarde.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
We hebben het verpreutst
Sluiten