Heeft u een Covidicil?

Cale columns 16 okt 2020 / 12:27 uur

Dat vraag ik u af. Of het zinnig is om mensen die weigeren een mondkap te dragen, verplicht een verklaring te laten tekenen dat ze afzien van medische zorg?

Een alsmaar grotere groep pleit daarvoor en op (social) media zijn al voorgeschreven verklaringen te downloaden. Een codicil voor covid, dus een covidicil eigenlijk. Als reden wordt asociaal gedrag verweten, egoïsme, eigenwijsheid of onwijsheid, puberaal gedrag of anders, maar in ieder geval niet mainstream. Ze worden als gekkies, wappies en complotdenkers weggezet en krijgen de schuld van verspreiding van ziektes en virussen. Dus als je geen masker voor doet en je wordt ziek dan eigen schuld en zoek en ziek je het zelf maar uit. Hospitaal gesloten voor jou, Hospice beperkt open.

(Ex-)rokers helpen

In het oude normaal kon je toch ook niet een (ex-)roker weigeren bij longchirurgie? Werd je ook als diabetes geholpen als je BMI boven de 30 kwam? Je schedelbasisfractuur werd geopereerd, ook al wist je dat 130 km harder was dan de 100 km die een dag eerder was ingesteld, na 130 Km/u 7 jaren lang? Je werd toch gewoon gedotterd, ook al kon je niet bewijzen dat je 30 minuten per dag lichaamsbeweging deed? Je werd toch ook gereanimeerd, nadat je als ongeoefend wielrenner een wattage van 200 had weggetrapt? Je werd niet veroordeeld op je burn-out omdat je jarenlang werkweken van 80 uur draaide en verzuimde te ontspannen en relaxen? De schram op je voorhoofd werd gehecht, ook al liep je tegen die lantaarnpaal omdat je oplette of je alleen op oneven stoeptegels stapte. Het zijn toch allemaal keuzes die mensen maken en inschattingen?

En is het niet bijzonder dat veel van degenen die weigeren een mondkap voor te doen, weer graag een aluminium hoedje opzetten? En anderen wel een aluhoedje dragen, maar geen vaccin mee willen dragen? Moet de audicien je weigeren bij oorsuizen als gevolg van te hoge geluidsfrequenties, terwijl de rol aluminiumfolie door jou onaangeroerd bleef? Hij lag daar! Ja, hij lag daar….

Tolereren, respecteren, nuanceren

Waarom nu die woede en agressie bij Covid? Waarom niet meer tolereren, respecteren en nuanceren, maar zo focussen op dit gebeuren? Is het omdat het zo allesomvattend is? Hele generaties nog nooit een pandemie hebben ervaren en alles nieuw is? Of is het, omdat het alles en iedereen treft, onmogelijk om terug te vallen op een overlevingstrekje: een zondebok zoeken? Da’s lastig, want iedereen treft het, niet alleen je vijanden  maar ook familie en vrienden, zelfs zondebokjes ontkomen niet aan het virus. Zit er al teveel PFAS in onze  lichamen en dus een 2e natuurlijke afweerlaag voor begrip en mededogen?

Wie is, of was, er zo nu en dan niet dom, onwetend, eigenwijs, egocentrisch of asociaal? Wie had of heeft geen eigen rugzakje of issues die meebepalen hoe je kiest, of niet kiest en je je gedraagt en handelt? Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Maar wel voorzichtig. Voor je het weet raak je iemand die roekeloos op straat loopt omdat ie er nog niet van overtuigd is dat het verstandig is om bij een wandeling altijd een integraalhelm op te doen. Link hoor.

©Cale Columns

Reageer op artikel:
Heeft u een Covidicil?
Sluiten