Tijdsgewrichtspijn

Cale Columns 21 sep 2020

Dat vraag ik u af. Of de paniek ook bij je toesloeg toen, na het uitroepen van een lockdown, ook nog eens het begrip ‘tijdslot’ herleefde? Wááát! Lockdown is al een komplete afsluiting, alles op slot, en dan ook nog de tijd op slot? En het is al zo’n raar tijdsgewricht waarin we ons bevinden, en dat dan ook nog vastzetten?

Geen wonder dat in de lockdown massaal wordt gekeken naar leukere tijden van weleer, de goeie ouwe tijd toen alles nog niet het nieuwe, maar gewoon normaal was. Terugblikken naar favoriete sportmomenten, historische gebeurtenissen, oude series en andere zaken die normaliter alleen in komkommertijden de media bepalen.

De taalverwarring wordt weer eens veroorzaakt doordat een Engels woord letterlijk wordt vertaald en zo een heel andere betekenis krijgt. Want een Engelse ‘trap’ is geen ladder, maar een valkuil, een ‘jam’ is een opstopping en geen jam of confiture. Alhoewel de laatste vaak wel een opstopping kan verhelpen, maar dat is van een heel andere orde. Een ‘ timeslot’ is geen slot op de tijd maar tijdslot, een vertaling uit het Engels en verwijst naar een opening tussen twee gesloten perioden. Dus een periode waarin je wel een uurtje op het terras mag zitten, of naar de sportschool kunt of naar het strand mag.

Tijdsloten van alle tijden

Tijdsloten zijn dus van alle tijden en als het huidig tijdsgewricht pijn doet, dan is het begrijpelijk dat je naar andere tijden verlangt. Maar is terugverlangen naar oude tijden wel zo verstandig? Wat schiet je ermee op als je nu leeft, maar terugkijkt naar oudere tijden? Dat betekent dat als het nu later door je bekeken wordt dat nu later toen was. En als je dat later doet, leef je ook weer in het toen, waar je toen niet in het nu leefde omdat je nu, dus later toen, ook weer leefde in het toen. Als je dus niet in het nu leeft, maar telkens naar andere tijden kijkt, leef je dan überhaupt wel?

Tijd is een relatief begrip. Als je ervan uitgaat dat tijden dimensies zijn, dan komen en gingen er geen andere tijden, maar zijn er andere tijden. Als dit tijdsgewricht dus niet fijn is maar pijn doet kun je wegkijken, het negeren, verlangen naar andere tijden. Zoals een kniegewricht dat op slot zit en je noopt tot kniezen en balen en teleurgesteld in de kussens te gaan liggen. Is het niet beter om de tijd die je nu hebt te gebruiken om te opereren, blokkades en verstoppingen op te lossen? Dan gebruik je je tijdslot maximaal en ben je van tijdsgewrichtspijnen verlost en kun je verder. Het kan, zolang je tijd van leven hebt, kun je nu de tijd van je leven hebben.

©Cale Columns