Over kalverliefde en kalverleed

Imka Meuwese 17 aug 2020

Op een boerencamping in Zeeland kom ik bij aankomst meteen al oog in oog te staan met een aantal schattige kalfjes. Met mooie grote koeienogen kijkt het jonge beestje me nieuwsgierig aan terwijl het langzaam op zijn of haar hoge en onstabiele slungel-poten mijn kant op komt.

Het brengt me terug naar mijn jeugd. Onze buurman was een boer en ik vond het geweldig om geregeld met hem mee op pad te mogen. De ene keer ging ik mee om te hooien, dan weer om te mesten en toen er eens een koe moest bevallen mocht ik komen helpen. Nou ja, het was meer toekijken dan helpen maar dat vond ik al spannend genoeg.

Het kalf kreeg in de moederkoe een touw om zijn poten en werd er vervolgens zo uitgetrokken. Doodeng vond ik het en durfde nauwelijks te kijken. Maar volgens de buurman had ik geweldig geholpen en daarom vernoemde hij het kalfje naar mij. Wat was ik trots. Er liep voortaan een Imka in de wei en ze was supercute!

Kruiwagen

Maar het verliep op dit melkveebedrijf toch wel anders. Er werd namelijk laat op die avond een kalfje geboren en zodra het beestje ter wereld kwam, nog bedekt met bloed, werd het linea recta in een kruiwagen geladen en afgevoerd. Ik dacht even dat het dier dood was en wilde daarom niet kijken. Maar het bleek gewoon te leven en keek verbaasd en wat angstig om zich heen. Ik begreep er helemaal niets van. Het arme beestje lag onhandig en verward in een koude kruiwagen en werd naar zijn nieuwe verblijf gebracht, een soort iglo stro-hok. Langzaam drong de betekenis van dit tafereel tot mij door zodat ik, na een leuke dag, uiteindelijk toch verdrietig naar huis reed.

Ik vond het zo zielig, voor de koe én voor het kalfje. Wat vreselijk dat de moederkoe haar baby, die ze zo’n 9 maanden!! gedragen heeft en vast niet zonder pijn gebaard, niet eens bij zich mag houden. En dat het babydier de (kalver)liefde van zijn of haar moeder nooit zal voelen. Rechtstreeks vanuit de baarmoeder afgevoerd in een kruiwagen.

Onmenselijk

Ik vind het onmenselijk en begrijp hier niets van. De hele terugweg dacht ik aan dit leed. Sommige boeren beweren dat het beter is voor het kalf, yeah right, alsof moeder natuur zich vergist! Waar het werkelijk om draait is uiteraard geld en ik vind dat hier echt iets aan moet veranderen. Moeder(koe) en baby(kalf) horen bij elkaar te zijn, PUNT.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.