Ons kroonjaar!

Jan Slingerland 30 jul 2020 / 09:30 uur

Aan het begin van dit jaar zei ik tegen mijn vrouw: ‘Dit wordt ons kroonjaar! Jij misschien een nieuwe baan, ik met pensioen, een weekje Ouddorp met bezoek van de kinderen en kleinkinderen, een excursiereis naar Italië, een strandvakantie in Spanje én 40 jaar getrouwd!’ Hoe anders kan het lopen. Dat wat wij nu meemaken, hadden we nooit kunnen bedenken.

Het coronavirus heeft in heel de wereld genadeloos toegeslagen met veel doden tot gevolg. Ook de dood van George Floyd heeft wereldwijd voor veel onrust gezorgd. Veel demonstraties! Begrijpelijk ook, maar plunderingen? Zou er zoveel gedemonstreerd zijn als er geen sprake was geweest van een coronavirus. Plunderingen zie je jammer genoeg wel vaker op tv. Wat zijn dat voor mensen die dat doen? Triest!

Zwarte Piet

Naast al deze problemen vinden ze in het Europees Parlement nog nodig om het over Zwarte Piet te hebben. „Europese landen moeten breken met ‘racistische en afrofobische tradities als Zwarte Piet”, zo valt te lezen in een artikel in het Algemeen Dagblad. In Hoek van Holland denken ze daar heel anders over en zijn ze een crowdfunding gestart om ervoor te zorgen dat bij de intocht van Sinterklaas er zwarte pieten zijn in plaats van roetveeg-, gele- of paarse pieten. Hij was zwart, hij is zwart en hij moet zwart blijven. „Het liefst zo zwart mogelijk”, klinkt het in Hoek van Holland.

Hoe het ook zij, 5 december zal nooit meer hetzelfde zijn. Het weekje Ouddorp is gelukkig doorgegaan. De excursiereis naar Italië niet en de vakantie naar Spanje is nog onzeker. Op zich is dat allemaal niet erg. Gezondheid is belangrijker! Corona betekent kroon. Tot voor kort kende ik Corona alleen als een lekker biertje bij een Mexicaans gerecht. Vanaf nu heeft het toch een nare bijsmaak. Om de fabrikant te steunen heeft mijn vrouw twee six-packs gekocht. Met het ingaan van mijn pensioen begint er een nieuwe fase. Je kijkt er naar uit, maar ook weer niet. Niet alleen mijn leven verandert, maar ook dat van mijn vrouw. Door elkaar de ruimte te geven om de dingen te blijven doen die je gewend bent en die je leuk vindt, gaat het vast goedkomen.

Nog een Corona

Dit jaar zijn wij 40 jaar getrouwd. Een mijlpaal! Het voelt niet als 40 jaar. Waar is de tijd gebleven? Er is in die tijd heel veel gebeurd. Mooie en leuke, maar ook verdrietige dingen. Het leven is niet altijd even mooi. Wat de toekomst ons gaat brengen weten we niet en dat is misschien maar goed ook. Ik neem nog een Corona. Proost!

Reageer op artikel:
Ons kroonjaar!
Sluiten