De banenmotor van onze economie

Felix 26 mei 2020 / 17:10 uur

Mijn vader vertelde mij altijd dat het midden- en kleinbedrijf de banenmotor en de ruggengraat van de economie was. Ik moest aan zijn woorden denken toen ik las dat een groot bedrijf in zwaar weer verkeerde.

Want ondanks de financiële steun die de overheid geeft, zullen wij de komende tijd veel over ontslagen gaan lezen.
Bij Booking.com, KLM maar ook bij Tata Steel uit IJmuiden. Dat laatste bedrijf maakte afgelopen week bekend dat zij de hoogste baas, van dit van oorsprong Nederlandse bedrijf, heeft ontslagen. Dus de weg wordt vrijgemaakt voor meer ontslagen.
Ik vroeg me af : waar is het ondernemerschap gebleven, waarbij wordt ingespeeld op de kansen die de markt in de corona tijd biedt ? 

Onderzoek bij de kapper

Ik ging opzoek naar antwoorden door participatief onderzoek te doen.  Door met ondernemers in mijn omgeving te praten. Mijn oor te luister te leggen en naar het straatbeeld te kijken en de meningen te peilen als een marktonderzoeker van ‘Maurice de Hond’.

Ik begon mijn onderzoek bij mijn kapper. Ik had warempel een afspraak op zaterdagochtend gemaakt en nam om half negen plaats in de kappersstoel, nadat ik hem op anderhalve meter had begroet en mijn handen met gel had gewassen. Hij vertelde me dat hij het druk had. Sinds 18 mei, de datum waarop alle kappers weer klanten mochten knippen. Hij was blij. Hij vertelde ook dat hij 4000 euro had ontvangen, maar niet wist of hij dat kon houden. De  afgelopen maanden had hij een omzetverlies van 100 procent gehad, maar hoe dit zou uitpakken op jaarbasis wist hij nog niet. Want sinds hij open was en op afspraken was gaan werken was zijn weekomzet aanzienlijk gestegen.

Kansen in de coronacrisis

In de NRC van 23 mei jl.  las ik een interessante reportage over hoe winkeliers in Deventer omgingen met de kansen in de coronacrisis. Een kledingwinkel legde zich toe op de verkoop van hun kleding via hun webshop. En een restaurant ging maaltijden thuisbezorgen. Dat vond ik inspirerend. Hier kunnen de grote bedrijven een voorbeeld aan nemen.

Vanaf 1 juni zullen de terrassen weer opengaan, zodat de horeca ook omzet gaat draaien. Mijn kapper kwam met een afsprakensysteem en zag zijn omzet stijgen. Hij denkt er zelfs aan om een extra werknemer aan te nemen.

Mijn vader overleed op 1 juni 2010 en zijn profetische woorden klinken in mijn oren: „Het midden- en kleinbedrijf is de banenmotor van de economie”. De reddingsboei in zwaar weer.

Reageer op artikel:
De banenmotor van onze economie
Sluiten