‘T is altijd lente…

Cale columns 11 apr 2020

“Wat bedoelt ie daar nou weer mee, dat het gezin de hoektand van samenleving is?”.
We kijken het journaal, waar Vd Staaij van de SGP een betoog hield. “Ik denk dat hij de hoeksteen bedoelt, en dat zei hij ook, maar jij verstond hoektand”, zei ik tegen mijn lief.

Ze werkt bij een tandartsenpraktijk en sinds de RIVM-maatregelen meer thuis dan op de praktijk. Nog niet zo lang in dienst, maar lang genoeg om een beroepsdeformatie te hebben opgelopen. Dat valt meestal niet op, totdat je plots veel tijd samen doorbrengt en je merkt dat de dagelijkse conversatie doorspekt is met vakjargon. En begrippen door elkaar gehusseld worden als je even niet oplet. Want de items ‘pardonregeling’ en ‘ecotax’ of ‘milieutax’ in 1 nieuwsblok, leiden dan al gauw tot verwarring: ‘Huh, paradontax?”. Aquafresh is opeens een milieuvriendelijke navulbare waterfles, Elmex een mexicaanse schotel, thuisbezorgd door Deliveroo. Colgate is het verzwijgen van de malversaties bij de Alp-du-zes organisatie en wie niet prodent is, is tegen.

Zo moet er, als ik treuzel, “een tandje bij”. Kunnen veel dingen “niet door de beugel” en moeten in de agenda die nu open ligt “veel gaten gevuld worden”. Ook boren we zo nu en dan een probleem aan en toch zie ik er dan nog geen gat meer in. Maar goed, ik hou mijn kiezen op elkaar.

Tijdens het journaal begin ik: “zeg, kijk eens”, dat doet ze even terloops en ik zeg “neehee, even echt, facing-to-facing”. En dan stel ik de vraag: “Ik heb het idee dat je je werk mee naar huis neemt en moeilijk los kan laten. Jij ook?”. Ze denkt even na over de vraag en antwoordt weifelend: “Mijn gevoel zegt ja, maar als ik mijn verstand kies…..neuh, niet echt”.

Dus laten we het erbij en zien Rutte nog anderhalve minuut advies geven, vervolgens Hugo de Jonge en dan ook nog Martin van Rijn. Ze zegt: “Ik hoop niet dat die Wiebes ook nog aan het woord komt en al helemaal niet Johan Remkes, want dan wordt het een gebit zonder end”. Ik lach.

Ze vraagt zich nog af waarom er tegenwoordig steeds een gebarentolk bij de journaals is; dat was voorheen toch ook niet zo? Weer moet ik lachen maar bijt op mijn tong en zeg maar niet dat dat nieuws voor de verdovingen en slechtborenden is…

©Cale Columns