De noodzaak van nadenken

Remco Schrans 14 apr 2020

Dat het Corona-virus de wereld in z’n greep heeft, dat moge duidelijk zijn. Overal ter wereld worden diverse, drastische maatregelen getroffen om de negatieve impact van deze pandemie zo goed mogelijk in te perken. Logisch ook. We zijn het virus liever kwijt dan rijk.

Echter, wat minstens zo belangrijk is in deze tijd van ‘chaos’ en anders leven, is het feit dat we ons koppie erbij houden. En dat is vrijwel net zo essentieel als het bewaren van 1,5 meter afstand. Met het bekijken van opties om de verspreiding van het virus aan te pakken, wordt eveneens ruimte geschapen voor het implementeren van nieuwe zaken die lang nadat het virus z’n grootste impact heeft gehad, nog steeds van invloed zullen zijn.

Onze overheid heeft te kennen gegeven druk te zijn met het ontwikkelen van een zogenaamde ‘Corona-app’, om het probleem en de verspreiding ervan beter in kaart te kunnen brengen. Onder het mom van ‘meer info’ en ‘beter kunnen monitoren’ worden we min of meer klaargestoomd voor het eerstvolgende aspect dat van invloed gaat zijn op ons leven. Volgens de grote media-outlets staat het merendeel van de Nederlandse bevolking welwillend tegenover het idee van een dergelijke app – zonder dat daar ook maar een seconde goed over na is gedacht. Het sentiment zegt ‘ja, doen!’, terwijl het verstand waarschijnlijk pauzeert en zich afvraagt hoe die app van invloed gaat zijn op onze privésituatie. Want, zit jij erop te wachten je locatie te delen op momenten dat je daar helemaal niet mee bezig bent? Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Het betreft hier toch dezelfde mensen als de Nederlanders die zo gepikeerd waren omtrent de wijzigingen in de wet op privacy?

De chaos in ons land – en in de wereld – is groot op dit moment. We willen allemaal dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Toch is het geen reden om ineens al je principes over boord te gooien en als een kip zonder kop ‘ja’ en ‘amen’ te zeggen. Paniek maakt van veel mensen een mak lammetje en dat vereenvoudigd de besluitvorming van autoriteiten. Toch wil dat niet zeggen dat alles wat ons nu in hapklare brokken wordt voorgeschoteld maar geslikt moet worden.

Denk na over die anderhalve meter, denk na over onnodig naar buiten gaan. Denk na over reizen en denk na over hygiëne, maar gebruik ook je gezonde, nuchtere Hollandse verstand en denk na over maatregelen die uit blinde paniek zomaar geaccepteerd worden.