App Osterhaus

Cale columns 9 apr 2020

Dat vraag ik u af. Of viroloog Ab Osterhaus, nu hij niet meer werkzaam is voor het RIVM, weigert om in de vergetelheid te geraken? En daartoe een manier heeft gevonden die zijn naam draagt. Want Ab is natuurlijk gewoon App. Die je verplicht bij je draagt om je te monitoren als burger tegen Covid-19, anderen en jezelf te waarschuwen als je in de buurt bent geweest van het virus.

Is het wel een goed idee, zo’n app met privacygevoelige informatie? Zit er een waarschuwer bij, die gaat piepen als je dichter dan anderhalve meter nadert? Zoals een parkeersensor in je auto-, maar dan op je telemobiel. En hoe veilig is het? Wat wordt gemaakt, kan worden gekraakt. Sta je bij de kassa van Dirk, krijg je ineens een Appie: ‘Ik zie dat je bananen koopt, bij ons zijn ze 10% voordeliger”. Of je rekent je verse groente af en krijgt een appje: ‘U moet de groenten van Hak hebben’. Ben je dan gehackt of gehakt?
Genant kan het worden als de app door een whizzkid is gekoppeld aan dating-app Happn: ‘Meisje op anderhalve meter afstand heeft ook Happn. Vandaag is 14 feb., rozen zijn in de aanbieding. Sla je slag Valentijn!”.

Dat lijkt nog vrij onschuldig. En onze overheid vertrouw je wellicht nog, maar wat nou als dat systeem doorzet en de overheid verandert? Je privacy had je al stukje bij beetje opgegeven. Teniet doen kan niet, dus ben je overgeleverd. Het gaat nu niet meer om de vraag of je wat te verbergen hebt, maar juist wat je te beschermen hebt.

Is de volgende stap niet een chip in je mobiel maar in je lijf? Er waar dan? Voorhoofd? Pols, onder de huid? Of was daar dus vanaf de schepping het wormvormig aanhangsel, de appendix, voor bedoeld? Als het Europees wordt gereguleerd dan benaderen we 50 jaar na Ira Levin’s “This Perfect Day” met de Europese Unie wel heel dicht de dystopische Uni van Levin. En dan zijn zijn “Boys from Brazil” en “Stepford Wives” ook nauwelijks nog fictie.

Zou het niet wat zijn om de hysterie van het moment af te remmen? Want er is toch ook geen app die waarschuwt voor mensen met HIV? Of Influenza? Of een coronavariant als SARS? En die apps zijn er niet omdat er een vaccin is of cocktailmedicatie ter bestrijding of voorkoming. En die komt vast snel ook voor Covid -19, vervolgens -20, -21, etc. Als je al zo graag een medische app wil, doe dan eentje die 97% van de mensheid waarschuwt voor die 3% die lijdt aan Hypochondrie of Hysterie, want dat blijkt heel besmettelijk te zijn. Met afstand de beste app. Anderhalve meter afstand. Minstens.