Appen achter het stuur is toch al lang verboden?

Isa de Koning 7 mrt 2020

Iedereen weet het inmiddels… Appen achter het stuur is levensgevaarlijk. Een paar weken geleden kwam ik een artikel tegen op NU.nl wat mij heel erg heeft verbaasd. De titel van het artikel was: ‘Rijdend appen met toestel in houder is even riskant als met toestel in hand’. Mijn reactie in eerste instantie was: ”Eh ja dat is vrij logisch toch?” Wat ik dus niet wist is dat je volgens de wet dus wel mag appen in de auto als je telefoon in een houder zit. Mag dit serieus? Waarom is dit anders dan met je telefoon in je hand? Dit vind ik daadwerkelijk belachelijk. Ik vroeg me af of ik de enige was die niet wist dat je wel mocht appen wanneer je telefoon in een houder zit.

Dat mensen die append achter het stuur zitten meer gaan slingeren en langzamer gaan rijden, was al bekend. Alleen wanneer een bestuurder appt als de telefoon in de houder zit, blijkt dit net zo gevaarlijk als appen met de telefoon in de hand. Hoe kan men dit niet eerder bedacht hebben? Wanneer mensen appen met de telefoon in de hand zijn hun ogen niet meer gericht op de weg, maar dit geldt dan toch ook voor het bedienen van je telefoon in een houder? Je ogen zijn dan ook niet meer 100% gericht op de weg en kan je net zo goed een ongeluk veroorzaken, omdat je ‘even’ niet oplet. Het raarste fenomeen vind ik nog wel dat je niet mag appen in het verkeer, maar wel een complete McDonalds maaltijd achter het stuur mag eten. Dat is toch ook absurd als je erover nadenkt?

Een volledig appverbod zal natuurlijk lastig te handhaven zijn. Wat doe je dan met een liedje switchten. Mag dit dan wel? Mensen zullen niet appen achter het stuur vanwege het risico om een boete op te lopen. Deze reden begrijp ik alleen niet helemaal. Je wilt toch niet appen achter het stuur alleen al om je eigen veiligheid te waarborgen? Wat ik eigenlijk nog belangrijker vindt is de veiligheid van anderen. Ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als ik een ongeluk zou veroorzaken als gevolg van telefoongebruik in het verkeer. Jij wel?