Corona en dwarsdenken

Ton 28 feb 2020

I ❤️ ‘Dwarsdenken’! Beyond borders! ‘Out-of-the-box’. ‘Vrijdenken’. Dromen? Complottheorieën bedenken? Kansen zien waar, behalve gelijkdenkenden, veel anderen alleen maar belemmeringen zien?

Vanochtend triggerde een opmerking van mijn vriendin me. Dinsdag heb ik ‘voorspeld’ dat voor het eind van de week de eerste besmetting, in Nederland, met het Corona-virus bekendgemaakt zou worden. Geen moeilijke ‘voorspelling’ als er in ieder land binnen Europa, met uitzondering van Nederland en Portugal, al besmettingen zijn. Donderdag was het (al) zover: in Tilburg de eerste besmetting.
Mijn vriendin legde een link met ‘Inferno’, een boek van Dan Brown. Brown, een schrijver die fictie en non-fictie op uitstekende wijze met elkaar vermengt, zegt men… ik ben geen lezer… en films kijk ik, maar onthou ze niet. Als ik Harry Potter, deel XXIV zie is hij voor mij weer nieuw! En of het nu deel 1, 8 of 26 is… voor mij altijd weer deel 1!
Natuurlijk… voor veel mensen is het Corona-virus, de paniek, iets totaal anders dan een verzinsel als ‘Inferno’. Maar als je er toch een beetje, een heel klein beetje, over gaat nadenken word je misschien wel bang. Dat is niet de bedoeling.
Maar… stel dat virussen nu eens WEL bewust gemaakt en verspreid worden? Het virus komt ‘uit China’. Hoeveel sancties zijn er al van kracht richting China? Komt het in de verkiezingsperiode niet erg goed van pas om nu ‘ballen te tonen’ en China nog meer in een verdomhoekje te stoppen? Of is het een bewuste truc van de pharmaceutische industrie zodat ze met veel subsidie voor veel geld een vaccin kunnen ontwikkelen? En wat als ‘het bewijs geplant is’, dus wanneer iemand belang heeft bij negatieve publiciteit over, in dit geval, China de stoute actie heeft uitgevoerd?
Ach, het is een complottheorie, volledig verzonnen, een theorie, aan een paar zieke breinen ontsproten, zullen we maar zeggen… 🤔 Dan kunnen veel mensen weer gerust slapen.

Deze week schreef ik het al: Corona is het nieuwe SARS, een nieuwe AIDS, een nieuwe H5N1, een nieuwe… pest, tyfus, cholera. En dan zit ik hier niet op z’n Haags te schelden.

Gelukkig komt er nu serieuze aandacht voor dwarsdenkers: thema van de boekenweek, WNL op zondag besteedt er zendtijd aan… is er nu een ontwikkeling gaande als tegenreactie op het als lemmingen achter elkaar aanhollen? Op het niet meer nadenken over de eenzijdigheid van het nieuws? Ik hoop het!